Меню Затваряне

Причините за пандемията – Кръстопоклонна неделя във Ватопед

7

Мнозина ни питат какви са причините за пандемията COVID-19, дали това е естествено явление или има участници на държавно равнище, които са породили тази епидемия.

Трябва да разберем, че този начин на мислене е изкривен.

Не обвинявайте другите

Първо трябва да помислим защо съвършеният Бог е позволил това да ни се случи. Нищо не е случайно.

И така, причината сме ние, нашите грехове. Тъй като това е обща болка, ясно се вижда, че този грях е общ – и това се дължи на безразличието към духовните въпроси, безразличието към Бога.

По този начин ние заслужаваме отделяне от службите и Светото Причастие, поради общото безразличие на онези, които не знаят почти нищо за вярата, и тези, които знаят за вярата, но не скърбят и не се молят за своята държава и обществото като цяло.

Трябва да плачем и да се молим усилено, търпеливо и да очакваме решението. Така се решават проблемите.

The Causes of the Pandemic - (C) Vatopedi monastery, Mount Athos

Причините за пандемията са духовни

Ние обаче сме променили изцяло ценностната си система: считаме греха за добродетел, а добродетелта – за грях. Това е най-лошото нещо от всички и всъщност е основната причина за неприятностите. Ако приемаха греха за грях, хората щяха да се покаят, да се борят и да се избавят от него – така Бог очаква нашето завръщане. Сега, когато човечеството приема греха за добродетел и върви към самоунищожение без да спира, трябва да се намеси духовният закон.

От всички грехове, които се приемат за добродетели, какъв е грехът или греховете, причинили пандемията?

Очевидно е, че тъй като това изкушение идва при нас в тялото, греховете, които причиняват пандемията, са телесните грехове, които днес виждаме като добродетел. Ние сме сексуално обсебени; ние приемаме всякакви сексуални изкривявания и вече не знаем как да задоволим тези желания. Затова Бог ни отделя един от друг в карантина, защото оставайки заедно, ние унищожаваме себе си.

Нека не търсим причините за пандемията извън нас, въпреки че е възможно различни играчи, повече или по-малко злонамерени, да са довели или допринесли за тази пандемия. Въпреки това, информацията, която обвинява държава или организация, способни да направят такива неща, ще предизвика само омраза. Това няма да реши ситуацията, а по-скоро ще засили враждебността между нас.

6

Заключение

Още веднъж: решението е покаяние: плач, пост и усилена молитва с търпение и надежда. Нещата са прости, но не искаме да ги прилагаме заради преобръщането на ценностната ни система, самолюбието и безразличието. Това са причините за пандемията.

Снимките са от неделята на Светия Кръст. В края на празника цялото братство на манастира Ватопед заедно с всички работници и гражданската администрация излязоха за лития около главната църква (katholikon), за да се помолят за пандемията. Нямаше поклонници, тъй като Атон е затворен.

Повече снимки можете да разгледате тук

Превод: Ренета Трифонова

Източник: www.orthodoxianewsagency.gr

Posted in Пандемия и духовен живот, Светогорие

Вижте още: