Меню Затваряне

Приятели, спрете да се самоизяждате!

И така, приятели!
Спрете да се самоизяждате. Разберете, че всяка ваша страст е заложена във вас от Бог. Всяка.
Гръцката дума „страст“ πάθος (патос), означава „страдание“ или „недостатъчност“. Нека да го кажем и на по-разбираем език – „потребност“. Всички наши потребности изначално били заложени в нас от Бог. Страстта става греховна, когато ние се опитваме да удовлетворим своята недостатъчност по грешен начин.
Нормалната потребност от храна („естествена страст“) може да стане чревоугодие, потребността от почивка – леност, потребност от любов – блудство.
Когато хората реализират неправилно своите естествени потребности, те грешат. После започват да се обвиняват за постъпките си и се опитват да се принудят да не извършват повече тези действия. Този способ работи за кратко време. После човек пак съгрешава и така се чувства като в задънена улица.
Защо няма сили да се промени? От къде да се вземат тези сили ако човек изпитва чувство на вина и срам? Знаете ли, че мозъкът ни е устроен така, че при изпитване на вина се изключва центърът, който отговаря за логиката. В такова състояние, човек е неспособен да поправи нещо. Покаянието (на гръцки „метаноя“) не е скръбно потискащо състояние, а завъртане на 180 градуса, промяна.
Какво трябва да променим? Трябва да се разбере, че ако извършвам грях, тогава имам някаква нужда, която не удовлетворявам правилно.
Потърсете причините за действията си и се научете да удовлетворявате правилно своите нужди-страсти.

Йеромонах Андроник (Пантак)

Instagram: andronik.sm

Posted in Шарени мисли