Меню Затваряне

При огромен интерес беше открито „Осмо биенале на църковните изкуства“ във Велико Търново

При огромен интерес на 18 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново беше открито “Осмо международно биенале на църковните изкуства”, Велико Търново 2023 . Гости на събитието бяха народният представител Димитър Николов, заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, заместник областният управител Валентин Михайлов, Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”, Анастасиос Дурос – председател на Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун и др.

Международното биенале е едно от най-мащабните събития в Културния календар на Община Велико Търново и от 2009 г. се провежда с подкрепата на Общината.

Експозицията беше открита от ректора на Великотърновския университет проф. Димитър Димитров. Той каза, че е много щастлив от факта, че ВТУ е един от малкото образователни центрове, в които се преподава православната вяра, а студентите от Православния богословски факултет имат много успехи. Проф. Димитров, който е преподавател по византийска история, припомни и вековете на иконоборство, когато изобразяването на светците е довело до разделение на обществото. Ректорът съобщи, че за пореден път календарът, който ВТУ издава за всяка нова година, ще бъде с творби на студенти иконографи от Университета,

Нейко Генчев поздрави всички художници и иконописци с празника им, който се отбелязва на 18 октомври – деня на техния покровител свети Лука. Той коментира и сложната тема за връзката между религията и изкуството и влиянието на религията върху творчеството на много световни творци. Генчев определи биеналето с неговите експозиции като прекрасна градина, израснала в поле, защитено от светските бури .

Приветствие поднесе и проф. Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет във ВТУ. Тя пожела на творците свети Лука да направлява ръцете им, да им донася благодатно вдъхновение, с което, подплатено със смирение и вяра, да раждат шедьоври, които от своя страна да вдъхновяват хората в тяхната молитвена отдаденост.

Доц. Мариета Конова, която е ръководител на проекта, обяви и наградените творци.

Наградата на СБХ – творба от фонда, получи проф. д-р Владимир Аврамов за стенописите си в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Великотърновският университет присъди парична награда в размер на 500 лв. на Сава Костадинов за иконата му „Дейсис – ипостас“. Също с 500 лв. РБ „П. Р. Славейков“ награди Красимир Яков за „Свето писание“. А наградата на „Демакс“ АД – 700 лв. отиде при Диана Велчева, която участва в бианалето с иконата „Св. Богородица с пророци“.

Председател на журито, което определи най-добрите творби и творци, е проф. д-р Миглена Прашкова от ВТУ. Членове са Елеонора Георгиева от СБХ, проф. д-р Красимир Русев – ВТУ, доц. Евгений Николов, ръководител на катедра „Църковни изкуства“, доц. д-р Мариета Конова, ръководител на проекта, д-р Калина Иванова, директор на РБ „П. Р. Славейков“ и Олег Божанов, представител на „Демакс“ АД.

Номинирани още 9 творци от България, Гърция и Сърбия.

В новия корпус на Изложбени зали посетителите могат да се насладят на изложба с творби на съвременни автори, обединени от православните християнски ценности, в жанровете иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, утвар, графика и т. н.

Биеналето е проект на катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на ВТУ с ръководител Мариета Конова и в партньорство със сдружение „ИКОНА“.

Предвидена е и богата програма от съпътстващи събития. Сред тях са фотографската изложба „Воздвижение. Кръстът на Света гора Атонска“ на Георгиос Пупис от Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун, Гърция, както и презентацията на проф. д-р Миглена Прашкова – „Иконостасите на проф. д-р Симеон Захариев (1955–2020) – ретроспекция“.

На 19 октомври отново в Изложбените зали стартира международен симпозиум по иконографско изкуство, който акцентира върху процеса на създаване на произведения на църковните изкуства.

——————-

Текст и снимки: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново

Posted in Изкуство, Култура, Църковни изкуства

Вижте още: