Меню Затваряне

Проверяват публикациите на Толоконникова от “Pussy Riot” заради обида към вярващите

Следственият комитет в Мещански район на Москва започна проверка на участничката в групата “Pussy Riot” Надежда Толоконникова. Тя ще бъде проверявана за постовете си в социалните мрежи, в които руските власти виждат действия, изразяващи “явно неуважение към обществото, извършено с цел обида на религиозните чувства”, съобщава rbc.ru. Максималното наказание за такава дейност в Руската федерация е лишаване от свобода за срок от една година.

Преди десет години, в началото на март 2012 г., Толоконникова и други две участнички в групата – Екатерина Самуцевич и Марина Альохина, бяха арестувани след пънк-молебена “Богородице, изгони Путин” в храма “Христос Спасител”. По думите на Толоконникова, групата не е мислела, че тяхното изпълнение може да оскърби чувствата на вярващите, а е преследвала само политически и художествени цели.

За изпълнението си тогава Толоконникова получи две години лишаване от свобода в лагер, а през декември 2013 г. заедно с Марина Альохина беше освободена след амнистия. Екатерина Самуцевич беше осъдена условно.

На 30 декември 2021 г. Министерство на правосъдието на Руската федерация вписа Надежда Толоконникова в регистъра за медии – чуждестранни агенти. В същия регистър влязоха и независимия телевизионен канал “Дъжд”, редакторът на радио “Свобода” Иван Беляев, журналистката Елена Владикина, галеристът, колекционер и публицист Марат Хелман, писателят Виктор Шендерович и актьорът Андрей Алексеев.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: