Меню Затваряне

Проповед за Отсичане главата на св. Йоан Предтеча

“Грехът разрушава не само човека, но и всичко около него. Грехът на Ирод е разрушавал не само него като човек, но е разрушавал целия негов народ, нравствено го е разлагал. Пророкът Предтеча и Кръстител го изобличил в това.
Прадставяте ли си?
След като узнал греха, Предтечата не тръгнал да търси греха в себе си – пустинята била наблизо. Той не затворил очи и не си направил вид, че нищо не е станало. Той не почнал да оправдава греха, разказвайки за това, че в този свят всичко е относително и въобще в този свят няма правда. Не започнал да споменава заслугите на царя. Той тръгнал по друг път.
Той просто казал истината.
А после виждаме какъв е пътят на правдата в този свят. И днес този път ние си спомняме. И днес го почитаме и славим. Да, пътят на правдата е път кръстен.
Пътят на правдата в този мир – това е винаги път на мъченичество. Но това е единственият път в Царството Божие. Това е единственият път, който следва Христос. Това е единственият път на светлината в този свят, който лежи в злото и тъмнината.
Помогни, Господи! Нека днес да помислим за това. Доколко ние стоим в правдата. Доколко сме чувствителни към простата правда. Не към високата духовна истина, а към простата човешка правда. Всичко започва с простите и очевидни неща. Доколко сме ние чувствителни към простите и очевидни неща? Доколко се научихме да си затваряме очите и запушваме ушите, защото така е по-удобно в този свят.
Да ни бъде за пример и молитвеник за нас в пътя Божий – а значи и в пътя на правдата – Пророк, Предтеча и Кръстител Йоан, паметта на когото днес празнуваме.
Благодарим на Господа за живота с Него.
Всеки път, когато приемаме Христос, нека си зададем въпроса: доколко съм способен да вървя след Христос, което значи – в пътя на правдата? Доколко съм готов да се съразпна с Христос на този път?
Благодарим на Господа за дара на вечния живот.
Слава на Тебе, Боже!”

Прот. Димитрий Басалиго, клирик в Минска Епархия БПЦ, свещеник в Елисаветинския женски манастир в гр. Минск.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: