Меню Затваряне

Протести в Гърция срещу задължителната ваксинация

С гръцки знамена, икони, разпятия и транспаранти, на които пише „Не на ваксините и чиповете!“, „Свобода!“, „Стига изнудване и терор!“, не повече от 5 000 гръцки граждани проведоха митинги в Атина, Солун и други населени места, за да изразят своето противопоставяне на предстоящата задължителна ваксинация срещу COVID-19.

Лекарите в Гърция предупредиха „Не слушайте привържениците на конспиративните теории“, каквито всъщност по-голямата част от протеста. Сред тях има и „клирици“, размахващи кръстове, за които според различна информация са или низвергнати от сан, или аргосани, или принадлежат към една от седемте старостилни църкви в страната.

Позицията на Църквата

Пред MEGA TV митрополитът на Пирея Серафим заклейми митинга: „Наши съграждани решиха да вземат Кръста и Знамето, символите на нацията ни, и с тях да защитават врага, който заплашва живота ни – коронавируса. Тоест те решиха да защитават смъртта. Представяте ли си? Изумен съм от тези събития! Явно имаме сериозна нужда от духовно пробуждане. Ваксинацията е пробив в науката. Защо да я демонизираме? Свещеният Синод и архиепископът лично подчертаха необходимостта от ваксинация.

Видеото с митрополит Серафим пред МEGA TV вижте тук

По отношение на това как Гръцката Църква ще помогне за убеждаването на гражданите да се ваксинират, митрополит Серафим каза: „Църквата не е авторитарна и тя не се налага. Тя казва своята дума. Остава просто да я чуят. Ние може да сме свободни граждани, но сме и отговорни. Антиваксърите не се ли убедиха, че трябва да се ваксинират, виждайки смъртта около себе си? Нека слушаме науката!

Постоянният Свещ. Синод на Гръцката Църква изпрати Енциклика до вярващите, в която да призове хората да се ваксинират срещу коронавирус. Същевременно Синодът препоръча на властите да прибягват най-вече до свободния избор за ваксинация на гражданите, а архиепископът на Атина заяви в обръщение към здравния министър на Гърция, че заедно ще се борят за доброто на хората.

Митрополитът на Месиния Хрисостом заяви, че ваксинирането трябва да бъде задължително за всички, включително и за свещениците: „Всеки член на обществото, ако не иска да разпространява смърт и унищожение, трябва да бъде ваксиниран. Индивидуалното право има стойност, когато уважавам другия човек и когато не ставам причина другият човек да умре. От момента, в който човекът става причина за предизивикване на смърт в собствения си живот и този на своите ближни, това е грях.

Междувременно вече е въведена задължителна ваксинация за определени групи, например за социалните служители, които трябва да се имунизират до 16-и август, иначе ще загубят работата си. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор – както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Работодателите в тази сфера имат право да знаят дали техните работници и служители са ваксинирани или не. Водено от това убеждение, правителството ще промени дори законодателството, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. Както поясни той – до първи септември работещите в здравния сектор трябва да са получили поне първа доза от ваксината. Всичко това ще бъде уредено по законов път, така че домовете за възрастни хора и здравните заведения бързо да могат да назначават нов персонал, който да замести неваксинираните. Онези здравни заведения и домове за възрастни хора, които нарушават изискванията, ще бъдат глобявани с между 50 000 и 200 000 евро.

Мерките в Гърция наистина са драстични, но премиерът Мицотакис въпреки това вярва, че населението ще ги подкрепи. Той изрази увереността си, че голяма част от гръцкото общество приема новите решения и призова политическите партии да поддържат без уговорки задължителното ваксиниране. Амбициозната цел на гръцкото правителство е до края на август 70 % от населението да е изцяло ваксинирано.

Задължителните ваксинации вече навлизат и в други европейски държави. Във Франция до 15-и септември трябва да се ваксинират всички работещи в болници и в домове за възрастни и безпомощни хора. Хора без ваксинация по-трудно ще бъдат допускани във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кината и театрите. От август се въвежда изискване за имунизационен паспорт с доказателство за ваксина или за прекаран COVID-19 и на други места – в самолети и влакове, в търговски центрове и болници.

В Италия лекарите и медицинският персонал са длъжни да се ваксинират още от 25-и май. А във Великобритания от петък всички работещи в домове за възрастни хора трябва да имат пълна имунизация. В Литва професионалните военни трябва да се ваксинират до първи август, в противен случай ги заплашва уволнение. В най-малката държава в света – Ватикана, задължителната имунизация бе въведена още на осми февруари, като и там неспазилите изискването са застрашени от оставане без работа.

Текстът е публикуван със съкращения и редакции. За повече информация: Doxologia infonews

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: