Меню Затваряне

Протест на “Есфигмен” срещу антиваксинационната пропаганда и спекулациите с името на манастира

Светогорският манастир “Есфигмен” с игумен архим. Вартоломей, разпространи на сайта си протест срещу използването на името на манастира за антиваксърска пропаганда. Такава има от самото начало на пандемията под най-различна форма – статии, клипове, новини и материали със заблуждаващо съдържание. Ето и обръщението, което е отправено и към властите с призив да вземат адекватни мерки във връзка със спекулациите с името на “Есфигмен”.

“Протест на св. обител “Есфигмен” срещу разпространяването на антиваксинационна пропаганда чрез спекулиране с името на манастира”

“Светият манастир Есфигмен на Атон публично заклеймява използването на името му без негово разрешение за разпространение на дезинформация, фалшиви новини и пропаганда срещу мерките за справяне с пандемията от коронавирус.

Освен официалния сайт (www.esphigmenou.gr) и връзките в него към други сайтове на манастира в социалните мрежи, нито манастирът, нито сдружението на приятелите на манастира, не поддържат други интернет ресурси. Съществуват обаче сайтове и профили в социалните мрежи (Facebook, Youtube, Twitter и др.), които незаконно използват името на нашия манастир и ежедневно събират и публикуват всякакви псевдонаучни статии за пандемията, циркулиращи в интернет, като по този начин създават паника и пречат на хората да предприемат адекватни мерки за защита на здравето си от коронавирусната заплаха.

Тези сайтове са създадени и управлявани от хора, абсолютно непознати на манастира и скрити зад анонимни профили. За съжаление всеки, като се възползва от бездействието на властите, може да направи сайт в интернет, да се представи за предполагаем приятел на нашия манастир и да разпространява каквито поиска фалшиви новини. Така, при съществуващата пълна безнаказаност, се разпространява пропаганда срещу ваксинацията, срещу всякакви мерки за защита и срещу диагностичните тестове.

Най-ирационални и безсмислени твърдения биват представени като уж Божии заповеди (sic!), подкрепяни с еретични и псевдо-богословски аргументи. И ако дезинформацията за пандемията като цяло е вредна за общественото здраве, то колко по-вредна е тя, когато съчетава псевдонауката с псевдо-богословието, за да втълпява на вярващите угризения, че уж не спазват изискванията на Евангелието!

Тези сайтове се позовават на болни и фантастични теории, според които ваксинацията цели да намали населението на земята за в бъдеще, докато всъщност именно в настоящето броим хиляди смъртни случаи от пандемията само в Гърция и милиони в световен мащаб. Много от хората се разболяха, защото не спазваха мерките за защита, подведени от подобна пропаганда. Администраторите на тези сайтове са опръскали ръцете си с кръвта на невинни хора!

За съжаление, засега властите се занимават само с отделни случаи на хора, които правят пропаганда срещу общественото здраве, демонстративно игнорирайки гореспоменатите псевдо-сайтове, които са едни от най-важните източници на дезинформация в Гърция и застрашават здравето на десетки хиляди човешки същества.

Последствията за жалост се стоварват върху нашия манастир. Получаваме съобщения с обиди и заплахи за съдебен процес от хора, чийто живот е бил застрашен от коронавируса. Този проблем, разбира се, засяга и цялата Света гора, чиято репутация е опетнена. Призоваваме властите да поемат своите отговорности и да изпълнят своя дълг. Бездействието е съучастие!”

Света обител Есфигмен

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Източник: Есфигмен

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: