Меню Затваряне

Прот. Виктор Потапов: “Отменихме две служби с натежало сърце”

Световните медии съобщиха, че на 6 януари във Вашингтон поддръжници на Доналд Тръмп са нахлули в сградата на Конгреса на САЩ и са прекъснали съвместната среща със сенатори и членове на Камарата на представителите, които са се събрали, за да одобрят резултатите от президентските избори. Четирима души са били убити при сблъсъци с полицията, съобщава кореспондентът на “Правмир” във Вашингтон Дмитрий Злодорев с коментар от мястото на събитието: 

“Властите на Вашингтон обявиха полицейски час до 6:00 часа на 7 януари. В църквата “Св. Йоан Кръстител”, която се намира на пет километра от сградата на Конгреса, бяха отменени две празнични служби, за да не бъдат застрашени енориашите. На 6 януари, в сряда, двете камари на Конгреса на САЩ на съвместно заседание трябваше да одобрят резултатите от изборите, проведени на 3 ноември 2020 г. и да обявят официално победата на демократа Джоузеф Байдън над републиканеца Доналд Тръмп. Няколко часа по-рано десетки хиляди поддръжници на настоящия президент се бяха събрали в Белия дом, изисквайки преглед на резултатите от гласуването. Акцията беше наречена „Марш за спасяване на Америка“. Отначало всичко беше мирно, Тръмп излезе при протестиращите и говори повече от час пред тях. Той заяви : „Ние никога няма да се предадем, никога няма да признаем поражение“ и призова поддръжниците да отидат в Конгреса, за „да поздравят нашите смели сенатори, конгресмени и конгресменка“. Малко след речта му от другата страна на “Пенсилвания Авеню”, където се намира Конгресът, няколко републикански депутати поискаха двучасов дебат. Докато конгресмените продължиха дискусиите си, протестиращи поддръжници на Тръмп се приближиха до Капитолия и пробиха полицейския кордон. В хода на сблъсъците са ранени няколко души” – предава кореспондентът.

Една жена от демонстрантите е била ранена и е починала в болницата, сутринта на 7 януари началникът на полицията във Вашингтон Робърт Конти съобщава за още три смъртни случая, а най-малко 52 са арестуваните във Вашингтон.

“След като пробиха кордона, демонстрантите се озоваха на външната територия на конгреса, където посетителите не могат да отидат в нормално време. Някои от тях счупиха прозорците и влязоха директно в Капитолия. От съображения за сигурност заседанието на Конгреса беше прекъсвано няколко пъти за продължителни периоди, полицията използва сълзотворен газ и димни бомби и поиска законодателите и техния персонал да останат скрити и да не се приближават до вратите и прозорците. Конгресмените трябваше да бъдат евакуирани. Късно вечерта докато пишех това, членовете на Конгреса все още не бяха взели окончателно решение за одобряване на резултатите от изборите, а някои от тях дори наричат ​​случващото се опит за преврат и настояват за импийчмънт на Тръмп” – допълва кореспондентът Дмитрий Злодорев.

Енориашите на единствената руска църква “Св. Йоан Кръстител” във Вашингтон са щели да дойдат в храма на Бъдни вечер или поне да гледат предаването на службата в интернет. Поради комендантския час богослужеинето е било отменено. „Отменихме две служби с натежало сърце” разказва настоятелят на църквата прот. Виктор Потапов:

“В навечерието на Рождество, както обикновено, очаквахме да проведем тържествено бдение и след това да отслужим три Божествени литургии – една в Рождественската нощ и две на Рождество сутринта. Във Вашингтон остават строгите ограничения поради пандемията, затова планирахме да организираме няколко служби, така че възможно най-много хора да могат да идват в храма и да се молят.

За съжаление комендантският час ни принуди да отменим двете служби с натежало сърце, тъй като не искаме да застрашаваме никой от нашите енориаши и да създаваме допълнителни неприятности за хората. В крайна сметка нашата църква се намира само на пет километра от Белия дом и малко по-далеч от Капитолия, където се случиха основните бунтове. Затова трябваше да взема трудното решение да отменя цялото нощно бдение и среднощната Литургия. Слава Богу, комендантският час, наложен от кмета, приключва в 6 часа сутринта в четвъртък (14 ч. московско време), така че все още можем да проведем две Рождественски литургии. Сега цялата страна е разделена: около половината от хората са гласували за Тръмп, другата половина подкрепя Байдън, мнозина вярват, че миналите избори са били нечестни. Виждал съм телевизионни репортажи на голям брой хора, събрани около Капитолия, където заседаваше Конгресът на САЩ. Поддръжниците на Тръмп нахлуха в сградата, разбиха прозорците и на фона на това кметът на града реши да наложи вечерен час. Разбира се, това е много жалко за нас, но трябва да се подчиним” – допълва отец Виктор.

Часове след нападението над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа Джо Байдън на президентските избори, а кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър е издал заповед за удължаване на извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, съобщава БНР.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: