Меню Затваряне

Прот. Максим Козлов: “Разделението в руското общество се дължи на липсата на положителни перспективи”

В руското общество се появи разделение, което се дължи на липсата на положителни перспективи. Това заяви  на 27 януари в предаването „Нов ден“ на телевизионния канал „Спас“ прот. Максим Козлов, член на Висшия църковен съвет и председател на Учебния комитет на РПЦ, коментирайки масовите протести, състояли се на 23 януари в над 120 руски града.

Според отец Максим на тези протести е проличало, че “монолитността на руското общество е до голяма степен илюзия”. Той смята, че в Русия „не всички са доволни от настоящия обществено-политически климат“, че пандемията и свързаните с нея ограничения влияят върху душевното състояние, но основното е отсъствието на “ясен положителен проект” за Русия.

Прот. Максим Козлов смята, че това се усеща най-вече при младите хора и подчертава, че хората си задават въпроса как се е случило така, че Русия и нейните граждани са се оказали практически в изолация през последните години. Свещеникът призова поддръжниците на различни възгледи да не се поддават на омраза един към друг и се надява, че Русия все още не е достигнала прага, след прекрачването на който мирното разрешаване на противоречията ще стане невъзможно. Позицията му беше подкрепена от Владимир Легойда, ръководител на Отдела за църковни връзки с обществото и медиите на Московската патриаршия и епископ Сава (Тутунов), викарий на патриарх Кирил, съобщава RTVI.

Posted in Интересно от света, Публицистика

Вижте още: