Меню Затваряне

Проф. Георгиос Кордис с изложба „Да нарисуваш светлината“ във Велико Търново

Един от най-видните иконописци на съвремието ни – проф. Георгиос Кордис, ще представи свои творби във Велико Търново, съобщава Reg News. Експозицията от икони под надслов „Да нарисуваш светлината” ще бъде открита на 20 декември от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Изложбата е организирана от преподавателите от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” гл. ас. д-р Тодор Енчев – катедра „Историческо и практическо богословие“ (християнска археология и християнско изкуство) и доц. д-р Ваня Сапунджиева, преподавател в катедра „Църковни изкуства“. И двамата са участници в групата „Икона“ – сдружение, в което членуват преподаватели по църковни изкуства от България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Русия и Гърция, инициирана и ръководена от проф. д-р Георгиос Кордис. Той не идва за първи път във Велико Търново – освен организираните изложби, беше и гост-преподавател в Православния богословски факултет заедно с проф. Йоанна Стуфина на студентите от „Църковни изкуства“ по програма „Еразъм“.

Проф. Георгиос Кордис завършва богословие в Атинския университет, изучава живопис и иконография при о. Симеон Симеу, има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства – Бостън, САЩ, изучавал е и гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис. Има магистърска степен по богословие от Богословския факултет „Светият кръст” в Бостън – САЩ и докторска степен по богословие и византийска естетика в Атински университет – Гърция.

От 1990 година проф. Кордис преподава иконография както в Гърция, така и в чужбина; изписва храмове в Гърция, Ливан, Италия, Канада и другаде, като само в САЩ са повече от девет. Автор е на десетки книги, на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата, илюстратор на повече от 35 книги.

Преподавател е също така в престижни учебни заведения в САЩ като Университета в Йейл, Университета на Южна Каролина и Университета Нотр Дам в Индиана. Иконописецът разкрива изкуството на иконата по целия свят – Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, Тайван. Представя самостоятелни изложби на много места в Европа – Гърция, Италия, Франция, Сърбия, България. Проф. Кордис е гостуващ преподавател в Богословския факултет – Департамент за изящни изкуства и реставрация в Букурещ – Румъния, в Департамент за изкуство и дизайн към Университета в Клуж, Напока – Румъния, в Украинския национален педагогически университет – Одеса, в Православния институт по богословие и свещени изкуства – Санкт Петербург и др.

Доц. д-р Ваня Сапунджиева покани всички на предстоящата изложба:

„Да нарисуваш светлината“ е поредният творчески проект на една знакова за съвременното християнско изкуство личност – проф. Георгиос Кордис – преподавател и творец, за който сякаш не съществуват граници на артистичната изява. Чест и удоволствие е да се представя талантът на художник от такъв ранг, но сякаш още по-голяма е радостта от възможността да се експонират пред търновска публика неговите творби точно в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово.

Широтата на сърцето на един човек се разпознава по неговия стремеж да обединява около себе си хора, на които да може да раздаде от най-ценното, което има – своя опит и познания. Тук е мястото да споделя, че не познавам друга подобна личност, която едновременно да може да раздава и да обединява толкова голям кръг от хора в името на изкуството, което твори. От първия момент, в който имах възможност да се докосна до неговата работа, до днес нямам обяснение на магичността, която притежава семплото му присъствие, не мога да спра да се удивявам на провокиращите едновременно разума и сетивата негови творби и най-вече, стремежът към усъвършенстване и развитие, който успява да запали във всеки свой ученик.

Ще се радваме да бъдем заедно с всички вас!

Заповядайте на 20 декември в 17 ч. на откриването на изложбата!

Posted in Култура, Новини, Новини от страната, Християнско изкуство

Вижте още: