Меню Затваряне

Проф. д-р Димитър Димитров е новият ректор на Великотърновския университет

Днес (29 май) във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведоха избори за нов ректор. На този пост беше избран историкът проф. д-р Димитър Димитров за мандат 2023-2027 г.

Той спечели надпреварата още на първи тур с убедителна подкрепа на 263-ма членове на Общото събрание.

Изборите се проведоха с таен вот, а втори по гласове остана проф. Димитър Симеонов, за когото гласуваха 62-ма души. На трето място с 40 гласа е проф. Милко Палангурски, а за доц. Марияна Няголова бюлетина пуснаха петима души.

Проф. Димитров поема поста от проф. Христо Бонджолов, който беше в два мандата ректор на ВТУ и няма право на трети.

Проф. Димитър Димитров беше подкрепен още преди изборите от историка проф. д-р Пламен Павлов, който заяви, че той е изключително стойностен човек – и като интелектуални качества, и като международни позиции, както и че е много добре приет в общността на медиевистите и византолозите в чужбина (тук).

Преди патронния празник на университета на 11 май проф. Димитров публикува своята концепция за бъдещо управление, а на 22 май се срещна с академичната общност и обмени идеи за развитието на Великотърновския университет.

Концепцията за управление на университета в мандат 2023-2027 г. можете да видите на личната му страница (тук).

Поздравяваме проф. Димитров за избора и му пожелаваме да има достатъчно сили, за да осъществи идеите си за бъдещото управление на Великотърновския университет.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: