Меню Затваряне

Проф. д-р Димитър Попмаринов получи званието “почетен професор” на ПБФ

На свое заседание от 17 май 2021 г. Академичният съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ на основание чл. 8а и чл. 15а от Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и въз основа на рецензия на Временната комисия за присъждане на почетното звание „Почетен професор на съответния факултет“ Академичният съвет реши да присъди почетното звание „Почетен професор на Православния богословски факултет“ на проф. д-р Димитър Маринов Киров за неговия значим принос за популяризиране, издигане и утвърждаване името на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Това съобщава днес страницата на факултета във фейсбук.

Проф. д-р Димитър Попмаринов Киров е един от първите щатни преподаватели на новооснования Православен богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 1991 г. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие.

В периода 1987-1989 г. работи във Външния отдел на Св. Синод като от 1990-1991 г. е началник-кабинет на Българския патриарх.

Съосновател и пръв председател на Православното християнско движение “Св. Евтимий, Патриарх Търновски” през 1990 година.

В периода 1991 – 1995 г. е асистент, старши и главен асистент в новооснавания след промените през 1989 г. Православен богословски факултет при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

В периода 1995–1999 г. и 1999-2003 г. е зам. декан на Православния богословски факултет (по учебната дейност).

От 1999–2003 и 2011-2015 г. е член на Академичния съвет на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.

През 2003–2007 – зам.-декан на Православния богословски факултет (по научната дейност); и ръководител на катедра “Библейско и систематическо богословие” на ПБФ на ВТУ.

Участник е в множество научни прояви в страната и чужбина, представял българското богословие и астраната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е делегат на Църковно-народния събор на БПЦ през 1998 г. и на Църковно-народния събор на БПЦ през 2002 ., а също и делегат на патриаршеския избирателен събор на Българската православна църква през 2013 г.

Повече за проф. Димитър Попмаринов можете да видите на страницата за него в Християнство.бг.

Екипът на Християнство.бг поздравява проф. Попмаринов за това почетно звание!

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: