Меню Затваряне

Проф. Казимир Попконстантинов стана Почетен професор на ПБФ

Академичният съвет на Великотърновския университет реши да присъди почетното звание „Почетен професор на Православния богословски факултет“ на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов за неговия значим принос за популяризирането, издигането и утвърждаването на името на Православния богословски факултет на университета, съобщава Радио Велико Търново.

Проф. Казимир Попконстантинов е Почетен гражданин на Варна и удостоен с най-високото отличие за големия принос за морската столица с проучванията си на два от най-значимите средновековни манастира, посветени на св. Богородица – край с. Равна, Провадийско, и във варненската местност Караач теке, чийто ктитор е св. цар Борис.

Проф. Попконстантинов е откривател на светите мощи на св. Йоан Кръстител край Созопол. Той е сред най-добрите специалисти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица престижни отличия, сред които са Кирило-Методиевата награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката, и авторитетната Хердерова награда за принос в европейската култура.

Бел. ред.: Проф. Казимир Попконстантинов е осветлен от Комисия по досиетата като агент и секретен сътрудник на Държавна сигурност (тук).

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: