Меню Затваряне

Проф. Калин Янакиев за автора на Апокалипсиса св. Йоан Богослов

Проф. Калин Янакиев

Проф. Калин Янакиев

„Говорят, че св. Йоан Богослов, четвъртият евангелист, авторът на Апокалипсиса, накрая на живота си вече престанал да говори каквото и да било друго и повтарял непрекъснато с тих глас едно-единствено нещо: “Чеда, обичайте се един другиго…“.

Аз си представям, следователно, един човек, който е извървял пътя на християнската любов докрай – и си го представям точно така: с буквално изгорели от огъня на любовта коси… Това е човек, който е видял Бога в Неговата сърцевина в Апокалипсиса.

„Чеда, обичайте се един другиго“, е мълвяла устата на този 90-годишен човек, който е преживял последните си десетилетия като изгнанник на о. Патмос, тотално освободен от света. Никой вече не е можел да му стори нищо. Какъв Нерон, какви гонители, какви нажежени железа на този, който е преживял нажеженото желязо на божествената любов и божествения възторг…

Много хора са носили морално учение, много хора са внасяли закони, много активисти са работили за подобряването на света, но една такава сюблюмна радост никой не може да донесе на тоя свят: че е дошъл краят на края, че смъртта се е свършила, че има окончателен отговор, че има абсолютен смисъл, че има поглед, в който всичко е докрай и завинаги осмислено.

Тези неща трябва да бъдат припомняни от християнството. С тях християнството ще се върне в сърцата на хората, ако си припомнят тази радост“.

Откъс от филма „Чудо голямо“ (2012), който можете да гледате на този линк: vimeo.com/895755102

Posted in Шарени мисли

Вижте още: