Меню Затваряне

Проф. Калин Янакиев: „Ние сме християни, за да бъдем причастници на тая вечна, голяма радост“

Маргарита Генчева

В осмия епизод на Подкаст на Християнство.бг наш гост в студиото е проф. дфн Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.).

Проф. Янакиев е автор на книгите: „Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията“ (1988); „Религиозно-философски размишления“ (1994); „Философски опити върху самотата и надеждата“ (1996); „Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие“ (1998); „Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието“ (2002); „Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението“ (2005); „Светът на Средновековието“ (2012); „Res Vitae. Res Publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска перспектива“ (2012); „Европа. Паметта. Църквата. Политико-исторически и духовни записки“ (2015); „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата“ (2017); „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“ (2018); „Бог е с нас. Християнски слова и размисли“ (2018); „Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността“ (2019); „Метафизика на личността. Християнски перспективи“ (2020).

През 2015 г. е постриган за иподякон на БПЦ. През 2016 г. излезе юбилеен сборник с изследвания в чест на проф. Калин Янакиев „Christianitas, Historia, Metaphysica“1.

Темите на епизода в YouTube:

00:00 Начало.

01:34 Относно тройката митрополити, кандидати за патриарх.

03:52 „БПЦ официално не се е произнесла по каноничния статут на ПЦУ“.

08:30 „Всеки национализъм в църквата е противоцърковен“.

09:20 Относно желанието на лидер на политическа партия да се свика консултативния съвет за национална сигурност във връзка с предстоящия патриаршески избор.

13:53 „Който и да изберат за следващ патриарх, трябва да се постарае на всяка цена да сложи край на тези партии във и около БПЦ“. Коментар относно едно обвинение към Вселенския патриарх.

19:05 Трябва ли Светият Синод да излезе с позиция относно наболелите въпроси? Коментар за руския събор в храма „Христос Спасител“ в Москва.

24:10 За протестите пред Синодната палата в София. „Превръщането на православието в политическа религия е може би най-опасният и дълбок процес, който тече в момента и за който трябва да бъдем внимателни“.

29:35 „Характерна особеност на тази политическа религия е, че тя е от катастрофичен тип“.

34:11 Пожелание към слушателите на подкаста и читателите на сайта.

  1. Биографичните данни са на Портал Култура. ↩︎

Снимка: Александр Осиченко

Posted in Нашият подкаст

Вижте още: