Меню Затваряне

Проф. Мариано Делгадо: “Митр. Иларион подкрепя своя патриарх с мълчанието си”

Проф. д-р Мариано Делгадо, декан на Богословския факултет на университета във Фрибург излезе с изявление във връзка с липсата на реакция от страна на митрополит Иларион (Алфеев) за войната в Украйна и неговата явна подкрепа на патриарх Кирил и президента на РФ Владимир Путин. Той заяви, че митр. Иларион е освободен от мястото на редовен професор във факултета.

“В публично изявление на 2 март и в лично писмо от 3 март относно руското военно нашествие в Украйна, аз, като декан на Богословския факултет на Фрибургския университет, изразих надежда, че митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия и преподавател във факултета от 2011 г., ще използва своето църковно и политическо влияние и публично и недвусмислено ще осъди руската военна инвазия в Украйна, която противоречи на международното право; публично и недвусмислено ще призове президента Путин незабавно да изтегли руските войски, а също така недвусмислено да поеме отговорност за разрешаване на конфликта въз основа на диалога, основан на международното право и правата на човека.

В писмо от 3 март митрополит Иларион ме уведоми, че той и църквата му се занимават с хуманитарна дейност, особено от 2014г., в контекста на украинския конфликт, и правят всичко възможно, за да помогнат на нуждаещите се и да сложат край на конфликта.

Но тъй като това не отговаря на очакванията на факултета от него в момента, той счита за уместно да преустанови дейността си на редовен професор, благодарейки лично на мен и на факултета за много години плодотворно сътрудничество.

Като декан на факултета съм разочарован от това, че митрополит Иларион като дългогодишен преподавател в нашия факултет, не смята за необходимо да се изкаже срещу грубото нарушаване на международното право от Русия. Особено съм шокиран от публичните изявления на висшето ръководство на Московската патриаршия относно военното нахлуване на Русия в Украйна.

Проповедите от 27 февруари и 6 март, в които патриарх Кирил оправда войната на Русия срещу Украйна като „метафизична война“ са скандални от богословска и политическа гледна точка. Тъй като митрополит Иларион изглежда подкрепя позицията на своя патриарх с мълчанието си, заявявам, че редовната професорска длъжност, предоставена му през 2011г., е спряна до следващо решение. Това не влияе на благодарността за сътрудничеството, което имахме.

Причината за подобно решение е очевидна: както често това се случва в историята на християнството, ръководството на Църквата не смее да зададе въпроса: „С какво право?”, когато управляващите на своя народ задействат агресивната военна машина срещу [друг] братски народ, независимо дали по тактико-дипломатически съображения или поради идеологически причини. След катастрофата на Първата световна война, национализмът, който изопачава библейската идея за избраност, често се превръща в нова политическа религия. Европейските народи, които през 1815г., в манифеста на “Свещения пакт” са се виждали като „обединена християнска нация от братя“, все още не са успели с увереност да преодолеят национализма като патология. Църквите и теологиите не са невинни в този процес.

Пророческата смелост в днешна Русия е представена от обикновени миряни, свещеници и дякони или представители на гражданското общество, които публично протестират срещу войната на Путин, въпреки че трябва да се страхуват повече от църковното ръководство, което позволява да бъде “ухажвано” от властта.

Богословският факултет във Фрибург ще продължи да бъде място за взаимно разбирателство и срещи с различни православни църкви и между тях. Но мълчанието, когато трябва да се говори високо, не е част от пророческата традиция на християнството, която е характерна за нашия факултет.

Проф. д-р Мариано Делгадо, декан на Богословския факултет на Фрибургския университет

Фрибург, 8 март 2022 г.

———

Превод: Ренета Трифонова

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още:

error: Content is protected !!