Меню Затваряне

Проф. Попконстантинов: “Определението ден на славянската писменост не е правилно”

На 1 октомври българският парламент прие на първо четене законопроект, в който се предлага празникът на 24 май от “Ден на българската просвета и култура и славянската писменост” да се промени на “Ден на българската писменост, просвета и култура” .

Проф. Казимир Попконстантинов, който откри реликвария с мощите на св. Йоан Кръстител през юли 2010 г. край Созопол, заяви пред Ефир 2, че промяната е удачна и доста закъсняла.

„Определението ден на славянската писменост не е правилно, защото има опити за нейното присвояване. Такива опити прави от години Русия, която не упоменава чия е заслугата за тяхната писменост. Дори си позволява да спекулира, че са я получили вследствие на южнославянско влияние. Президентът на Русия Владимир Путин нарече преди три години 24 май „специален ден за Русия – Денят на славянската писменост, а славянската азбука и литература са дошли до нас от македонска земя”.

Безспорен факт е, че Русия получава писмеността си от Първото българско царство. От години прави опити да си присвои грамотността, писмеността и покръстването” – заяви още проф. Казимир Попконстантинов. Според него промяната в името на 24 май ще даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

Проф. дин е Казимир Попконстантинов е преподавател в катедра “Археология” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, с много трудове в областта на историята и археологията, почетен гражданин на гр. Варна,

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, е удостоен със званието Почетен гражданин на Варна на празника на града 15 август – Успение Богородично. Световноизвестният археолог, медиевист и епиграф беше удостоен с най-високото отличие за големия принос за Варна с проучванията си на два от най-значимите средновековни манастира, посветени на св. Богородица – край с. Равна, Провадийско, и във варненската местност Караач теке, чийто ктитор е св. цар Борис. Откривател е на светите мощи на св. Йоан Кръстител, а находката му на остров Свети Иван край Созопол се превърна в световна сензация. Той е сред най-добрите специалисти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица престижни отличия, сред които са Кирило-Методиевата награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката и авторитетната Хердерова награда за принос в европейската култура.

Междувременно след вчерашното решение на българския парламент, не закъсня и отзвукът от медиите в Северна Македония. Агенция Фокус съобщава някои от тях. По скопския “Канал 5” например, проф. Елка Яцева – Улчар заявява, че това е провокация не само към Македония, но и към останалия славянски свят. Според нея в науката е прието, че в основата на старославянския език е македонският, който се е говорел в околностите на Солун, и че първата славянска азбука, написана от светите братя Кирил и Методий е глаголицата. Телевизионният канал “Алфа” в Скопие пък излезе със заглавие “Българи си присвои Кирил и Методий и кирилицата”.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: