Меню Затваряне

Путин с писмо до премиера на Израел с искане да предаде Двора на Александър

Путин е изпратил писмо до премиера на Израел Нафтали Бенет с искане да предаде т. нар. „Двор на Александър“ или Руското подворие в Стария град на Йерусалим. Москва е готова да упражни натиск, за да получи този оспорван имот, след като неотдавнашно съдебно решение отхвърли Русия като негов законен собственик.

През 1859 г. руският император Александър II купува земя в Йерусалим, върху която е построен храм на името на св. Александър Невски. До Октомврийската революция през 1917 г. районът е бил под контрола на руското имперско правителство. От 1860 г. се сформира Императорското православно палестинско дружество, чиято цел е да води богомолци от Русия в Йерусалим, а тези поклонения са стимулирани и субсидирани от император Александър II. През следващите пет години, под патронажа на императора, край стария Йерусалим се купуват имоти, на които е дадено името „Руско подворие“ или „Двор на Александър“.

То се радва на закрилата на държавата чак до избухването на Първата световна война, когато Русия и Османската империя се оказват враждуващи страни. Съдебният процес около Двора на Александър обаче започва по-рано, през 1917 г. През 1918 г. британците вече са превзели контрола над Палестина. Новите управници използват Руското подворие като една от базите на британския мандат. През следващите три десетилетия тук се помещават съдилища, затвори и държавни служби.

По време на Палестинската война през през 1947-49 година районът е превзет от паравоенни огранизации. През май 1948 г. Сталин назначава „пълномощник за руската собственост“, който прави всичко възможно да предаде този имот на Съветския съюз. Това е било изключително желателно от страна на Сталин, не само защото Руската православна църква е искала да получи сградите, но и защото имотът е имал особена стойност от гледна точка на външната политика на Съветския съюз. Израелските власти решават да върнат цялата руска собственост, след като СССР признава държавата Израел.

По-късно обаче, през 1964 г., само седмица преди края на своето управление, Никита Хрушчов одобрява продажбата на този имот с площ от близо 70 декара срещу портокали „Джафа“ на стойност 3,5 милиона долара.

В днешно време, през януари 2020 г. бившият премиер Бенямин Нетаняху одобрява връщането на Двора на Александър на Русия. Този ход се разглежда като жест на добра воля, след като руските власти освобождават от затвора Наама Исахар, млада израелка, затворена заради малко количество марихуана, открито в раницата ѝ по време на престоя ѝ в Москва.

Миналия месец обаче окръжният съд в Йерусалим отмени това решение. Според руския анализатор Алекс Тенсер, Израел се опасява да предаде имота в момент, когато Русия попада под санкциите на много западни страни заради ивназията ѝ в Украйна. В същото време Москва придава голямо значение на този имот и официалните лица на Йерусалим се притесняват, че въпросът може да изостри напрежението с Русия, което вече нарасна заради войната.

Израел се опитва да балансира между добрите връзки с Руската федерация (необходими заради операциите по сигурността в Сирия) и нарастващата международна тревога от конфликта в Украйна, заради който Москва е обвинявана във военни престъпления и геноцид.

Писмото, което Путин изпраща до израелския премиер е разкрито от Сергей Степашин, бивш руски министър-председател и председател на Императорското православно палестинско общество, което наблюдава руските имоти в региона. По време на свое посещение в Израел, Степашин е повдигнал въпроса за Двора на Сергей, друг имот, който беше предаден на Русия преди десетилетие, по време на подобни претенции за собственост. Този имот е т. нар. Сергеевско подворие (завършено през 1889 г.), наречено така на княз Сергей, брат на император Александър III. Със своята императорска кула в ренесансов стил, сградата е служила като хоспис за руските аристократи.

Според Степашин Русия е предоставила всички необходими документи, за да докаже, че е законен собственик на Двора на Александър, но когато започва конфликтът в Украйна, израелските власти са решили да не вземат решение. Степашин уверява, че Русия ще приложи дипломатически натиск, ако е необходимо, за да получи това, което иска.

Присъдата на окръжния съд в Йерусалим е била издадена след петиция на Православното палестинско общество на Светите земи, което е притежавало имота до миналата година. След като руското правителство е било регистрирано като законен собственик на църквата, комисарят по имотния регистър отговаря на поредица от жалби и обяснява, че Руската федерация е била призната от международни органи и от държавата Израел като „държава-наследник“ на Руската империя. В решението си по жалбата съдия Мордехай Кадури обаче постановява, че тъй като Нетаняху е определил Двора на Александър като „свещено място“, единственият орган, който може да вземе решение по въпроса, е не съдът, а израелското правителство, имайки предвид различни религиозни и политически съображения. Нафтали Бенет е създал комисия през миналия юли, която да вземе отношение по въпроса, но тя все още не е свикана.

—————-

По материали от bg.rbth.com и timesofisrael.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: