Меню Затваряне

ПЦУ и УПЦ не са съгласни със създаването на Румънска църква в Украйна

На 7 март Синодът на Православната църква на Украйна реши да изпрати писма до Вселенския патриарх Вартоломей и Румънския патриарх Даниил във връзка с решението на Румънската православна църква да създаде своя църква в Украйна.

В него се отбелязва, че Украйна е каноничната територия на ПЦУ „за всички православни вярващи в Украйна, независимо от техния етнически произход“. Също така Православният румънски викариат на ПЦУ е създаден за етнически румънци.

„Светият Синод изразява надежда, че всички въпроси, които изискват своето регулиране, ще бъдат решени от Румънската и Украинската поместни църкви в духа на братската любов, каноничния ред и определенията на Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна“, се казва в решението на Синода.

Украинската православна църква (УПЦ-МП) също публикува свой коментар. Там решението на Синода на Румънската православна църква е възприето „с изненада и загриженост като противоречащо на каноничната структура на църковния живот, която се основава на териториален, а не на национален принцип“.

„Имайки румъноезични енории в своето лоно, Украинската православна църква ги цени, защото тяхното присъствие при нас подчертава универсалния характер на Църквата. Също така правим всичко необходимо румъноезичните вярващи да се чувстват комфортно в лоното на нашата Църква, като имат пълна свобода да извършват богослужения на румънски език и да запазят своите национални и духовни традиции“, се казва в изявлението.

УПЦ се надява, че „решението, взето от румънска страна, ще бъде преразгледано и няма да засенчи традиционно добрите отношения между нашите църкви“.

——————-

Източник: Телеграм

Posted in Църква и политика

Вижте още: