Меню Затваряне

ПЦУ разреши на своите енории да празнуват Рождество Христово на 25 декември

Православни християни в Украйна празнуваха днес Рождество Христово (25 декември) – две седмици преди обичайната дата 7 януари по стар стил. През ноември Православната църква на Украйна за пръв път разреши на своите енории да отбележат Рождество Христово на 25 декември.

„Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден“, заяви архиепископ Евстратий Заря от ПЦУ в Киев.

„Войната ни донесе толкова мъки“, споделя за АФП Олга Станко, енориашка на една от църквите в градския център. „Не можем да останем под руско влияние“, добавя тя.

Според анкета на Интерфакс–Украйна от ноември 44 % от украинците заявяват, че предпочитат да празнуват Рождество Христово на 25 декември, а не на 7 януари, заедно с православните християни в Русия. Войната наложи разделителни линии и граници още през 2014 г., когато започна окупацията на Крим. Няколко години след това през 2019 г., една част от православните украинци получиха Томос за автокефалия от Вселенския патриарх след обединителен събор в Киев.

Призивите за промяна се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории, ако желаят, да празнуват Рождество Христово на 25 декември. Повече от 1600 енории са преминали от УПЦ към ПЦУ след започването на войната.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: