Меню Затваряне

Първа копка за строеж на храм в двора на ВМА

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в двора на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде изграден православен храм.

В края на месец октомври, когато в лечебното заведение бяха донесени за поклонение мощите на седем светци, стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис. До момента e събранa една четвърт от необходимите средства.

Днес, на Игнажден, Белоградчишкият епископ Поликарп, викариен на Софийския митрополит и духовници от епархията отслужиха молебен за здраве и чин за полагане на основен камък на мястото, на което ще се намира храм „Свети Николай Архиепископ Мирликийски Чудотворец”.

„Това е паметен ден за ВМА, защото в своята надвековна история за първи път ще има храм. Ние разглеждаме философски полагането на този камък, а именно, че слагаме още веднъж твърдите устои на нашата православна вяра и в това място, защото ние имаме нужда и от упование в Бога, не само в своите знания. Както ние като професионалисти, така и нашите пациенти, които гледат към нас с надежда и се молят, за да получат и божията благословии за изцеление. Благодаря за самоотвержената грижа към нас“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Нека да бъдат в подкрепа на целия екип на ВМА, а този параклис, който се надявам в съвсем скоро да осветим, да бъде място, в което всеки пристъпил го да намира утеха, мир и изцеление на своите духовни и телесни немощи“, каза след полагането на първия камък Белоградчишкия епископ Поликарп, който дари на ВМА икона с ликовете на св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. великомъченик Георги Победоносец и светият чудотворец и лекар-хирург Лука Войно-Ясенецки.

По-рано днес коледарите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ изненадаха и зарадваха служителите и пациентите на Военномедицинска академия (ВМА). Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски благодари на ансамбъла и на техния създател и продуцент Христо Димитров за отправения от тях на Игнажден благослов за здраве и благодат.

—————

Източник: Страница на Военномедицинска академия – ВМА

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: