Меню Затваряне

Първо Рождественско богослужение на ПЦУ в Киево-Печерската лавра

Днес в Киево-Печерската лавра Киевският митрополит Епифаний оглави Божествената св. литургия за Рождество Христово. Това е първото Рождественско богослужение на Православната църква на Украйна в Успенския събор на територията на Лаврата, съобщават украински медии.

Преди това само УПЦ (Московска патриаршия) провеждаше служби в Киево-Печерската лавра.

В коментар пред журналисти министърът на културата Александър Ткаченко отхвърли обвиненията на УПЦ-МП относно предполагаемото насилствено завземане на лаврата на от ПЦУ.

„Глупости. Това по никакъв начин не отговаря на действителността. Резерватът (комплексът на Киево-Печерската лавра има статут на държавен резерват, бел. ред.) имаше договор за временно ползване, който изтече на 31 декември. Комисията, която беше създадена от управлението на резервата и представители на УПЦ (МП), подписа акта на приемане и предаване, тоест по принцип резервът вече има право на разрешение от Министерството на културата да предоставя почасово богослужение, включително и на ПЦУ. Мисля, че днес е символично, че след много години, откакто Киевската митрополия е действително независима, богослужението на Православната църква на Украйна тук е възобновено“, подчерта той.

Министърът отбеляза, че действащото законодателство не предвижда дългосрочно отдаване под наем на помещенията на катедралата.

Той поясни още, че ползването на Лаврата досега е било безвъзмездно и временно. След като вече е сформирана междуведомствена комисия, която да проучи характера на религиозните обекти и начина на тяхното ползване, тя ще направи своите заключения и чак тогава да се вземат някакви последователни решения. Комисията ще работи два месеца, работата ѝ ще приключи около началото на февруари.

Как реагират хората на тази промяна?

Военнослужещият Александър Лавренюк казва, че е дошъл на службата заедно със своите военнослужещи: „Ние сме далеч от дома и трябва да се разсеем поне за няколко минути от събитията, които се случват в страната, да отидем до Лаврата например. Още повече в такъв важен ден, когато настъпват промени“, каза той.

За Тимофей и Олена Липски службата „историческо събитие“: „Много сме щастливи, това е исторически момент“, споделя Тимофей.

Олга Кобец казва, че не е посещавала храма от 30 години, тъй като той е бил под контрола на Московската патриаршия: „За мен това е толкова значимо събитие, че дори не мога да си представя, че отивам в катедралата „Успение Богородично“ на Киево-Печерската лавра. Не можех да вляза в тази църква 30 години, защото тук през цялото време се прославяше Русия“, отбеляза жената. Тя е убедена, че предаването на Киево-Печерската лавра под контрола на Московската патриаршия е било грешка“

„Московските свещеници бяха докарани тук с помощта на властите. Жалко, че решението беше толкова недалновидно. Бих искала нашите власти да бъдат последователни не само за един ден, а за да може Украинската църква да бъде тук. Защото без Украинска църква няма да има украинска държава, това е доказано от историята”, подчерта Олга Кобец.

Владимир Дуда нарича службата на ПЦУ в Лаврата най-значимото събитие след „Революцията на достойнството“ от 21 ноември 2014 г., когато украинците победиха автократичния режим, водени от стремежа да градят демокрация и правова държава:

„От времето, когато имаше Майдан, това е може би едно от най-мощните събития, които можеха да се случат оттогава. Нашата православна вяра се върна в лоното ни. Аз съм вярващ, ходя в катедралата „Свети арх. Михаил“, но съм тук днес заради честта да дойда на това богослужение с нашия предстоятел“, каза той и сподели още, че ще се моли за сина си, който в момента участва в боевете в Луганска област: „Ситуацията е трудна, но имаме вяра“, добави Володимир Дуда.

Във видеото можете да проследите цялото тричасово богослужение.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: