Меню Затваряне

Първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това Български патриарх

За да има пълнота на патриаршеският избор, трябва всички катедри да бъдат заети, тоест първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това ще бъде свикан Патриаршески събор за избор на нов патриарх. Това обясни пред БНТ Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия Синод на БПЦ.

Той допълни, че заупокойната литургия в „Св. Александър Невски“ ще започне утре в 9.30 ч и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия Синод.

В 9.20 ч. Русенският митрополит Наум ще посрещне Вселенският патриарх Вартоломей на летището и ще го придружи до Патриаршеската катедрала. В 11.00 ч. ще започне опелото на патриарх Неофит, на което ще служат заедно всички митрополити и епископи на БПЦ.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който трябва да се погрижи за организацията по погребението, заяви по-рано днес, че Вселенският патриарх ще оглави богослужението и опелото, след което ще има литийно шествие до храм „Света Неделя“. Там ще бъде погребан патриархът, от южната страна, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Митрополит Йоан изясни пред медиите, че на всички е изпратен реда за опелото на 16 март, но досега присъствие на погребението са потвърдили Вселенският патриарх Вартоломей и представители на Сръбската, Македонската и Албанската църкви.

Албанската църква ще бъде представена от митрополита на Корица Йоанис, придружен от о. Михаил Санелари, а Йерусалимската патриаршия ще бъде представена от митрополита на Бостра Тимотей.

Относно евентуалното присъствие на Руския патриарх Кирил, митрополит Йоан коментира: „Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа – руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо“.

Митрополит Йоан не уточни дали ще има представители на Руската църква, но според източници на Християнство бг е възможно присъствието на Волоколамския митрополит Антоний Севрюк.

Митрополит Йоан напомни, че на 19 март, Светият Синод ще избере наместник-председател, който трябва да организира избора на нов патриарх. На въпроса дали първо ще бъде избран митрополит на Сливенската епархия той коментира, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

Днес се изви дълга опашка от желаещи да се поклонят пред тленните останки на патриарха, изложени в „Св. Александър Невски“. Митрополит Антоний съобщи, че църквата ще остане отворена, докато има желаещи да се сбогуват с патриарх Неофит.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: