Меню Затваряне

Работилниците на „Ангелофания от хартия“, които спасяват икони, за да дарят надежда

Ани Вълева

Ани Вълева

Измина година откакто „Ангелофания от хартия“ и фондация „Дякония и мисия“ се включиха в популяризирането на кампанията „Спаси икона“ на храм „Рождество Христово“.

Хора от всички краища на България изпращаха икони, които се реставрират и претворяват в работилниците на „Ангелофания от хартия“.

Преди няколко дни „Ангелофания от хартия“ изпрати втора пратка с възстановени свети изображения към храм “Рождество Христово” в София, за да бъдат изложени на базари, а събраните средства както винаги ще бъдат дарени на онкоболни хора.

В творческите работилници на „Ангелофания от хартия“ участват деца и възрастни, но идеята е да придобият по-широка популярност сред обществото, за реализацията на повече творчески работилници.

Кампанията започва преди Възкресение Христово през 2017 г. с благословението на свещениците в неделното училище при столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ 3 с ръководител Велина Андонова. 

Призивът на Велина Андонова, отправен на страницата „Спаси икона“ е:

„С децата ми от неделното училище при храм „Рождество Христово“ не мислим, че мястото на иконите е на боклука! Искаме да помолим всички хора, които ще боядисват яйца, да не изхвърлят опаковките от багрилата с икони, кръстове и християнски символи. Изпратете ни ги! Ние ще ги претворим в картички, които ще използваме за добротворство!“.

Така през годините инициативата на неделното училище при храма става целогодишна.

Целогодишно остава изпращането на икони в храм „Рождество Христово“ и в офиса на фондация „Дякония и мисия“.

Posted in Ангелофания

Вижте още: