Меню Затваряне

Радев разговаря с представители на Св. Синод на БПЦ и на българската православна общност в Турция

Президентът Румен Радев се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, както и на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В разговорите от страна на Св. Синод на БПЦ участваха митрополитите Гавриил Ловчански, Серафим Неврокопски и Наум Русенски. По време на срещата беше отбелязана „значимата роля на двете български православни фондации в Република Турция за опазване и развитие на българската духовност и съхранението на културно-историческото ни наследство“, както и „възможностите за развитие на сътрудничеството с българската страна с оглед защитата на интересите на нашата православна общност“.

„Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин винаги ще бъде от огромно значение“, изтъкна държавният глава, припомняйки историческата роля на Българската Екзархия за изграждането на българската държавност. Според него е „особено важно да се гарантира продължаване на служението на български език в рамките на църковния канон“ и по-активният диалог между българските фондации в Република Турция и Светия синод на БПЦ би допринесъл за отстояване на интересите на общността.  

Представителите на Светия Синод изразиха благодарност към държавния глава за вниманието и подкрепата за решаването на всички въпроси, поставени на срещите с него. 

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: