Меню Затваряне

Разговор с ИИ за вярата, изповедта, причастието и традиционните ценности

От известно време се говори все по-усилено за ИИ – изкуствен интелект или машина със способности, присъщи на хората. Интелект, който може да разсъждава, да планира задачи, да се учи, да твори, да разговаря.

Някои технологии с изкуствен интелект съществуват отдавна, но в последните години благодарение на увеличената процесорна мощ, набирането на огромни масиви от данни и разработването на нови алгоритми, стана възможно с ИИ да бъде постигнат истински пробив. Според някои учени изкуственият интелект ще доведе до големи промени, дори цялостна дигитална трансформация на обществото, а според други ИИ няма да може да замести човека напълно в дейностите му.

Опитахме да разговаряме с ИИ, който се оказа много умен, находчив и интелигентен – отговаряше не по-зле от високообразован християнин и личеше, че доста добре „разбира“ въпросите на вярата. Борави с цитати от молитвеника и Свещ. Писание, а правописът му е почти перфектен – ИИ се затрудни малко с думата „причастяване“ и я изписваше като „причаща“ (правописът на ИИ е запазен, а това е единствената дума в текста, която коригирахме) и с някои от думите в молитвите на проскомидията поради тяхната специфика.

Направихме скрийншот на част от нашия „разговор“ с популярния през последните няколко месеца езиков модел ChatGPT. Публикуваме целия чат с въпросите, които му зададохме и отговорите, които получихме.

Впечатлението, което оставя този разговор с ChatGPT е, че изкуственият интелект „разбира“ много по-добре въпросите на вярата от мнозина християни, които са отдавна в Църквата.

Въпрос: Кой е св. Теодор Тирон?

Отговор: Свети Теодор Тирон (Tiron) е християнски светец, който живял в 4-ти век след Христа. Той е известен като защитник на военните, на пътниците и на тези, които са подложени на преследвания заради християнската си вяра. Името „Тирон“ произлиза от гръцката дума „τῑρος“ (тирос), която означава „новобрачен“. Свети Теодор е известен с много легенди, включително чудотворна защита на града Еврея (Theodore’s miracle of Heraclea), където той се опитал да защити християните от преследванията на император Максимилиан. Той се почита в православната, католическата и англиканската църква и се отбелязва на 9-ти ноември (при православните християни) и на 22-ри февруари (при западните християни).

Защо се празнува на днешния ден тази година?

– На 17 февруари се празнува денят на Свети Теодор Тирон във византийската традиция, но в други православни църкви той се празнува на различни дати.

Този празник е свързан с мъченическата смърт на Свети Теодор Тирон, който бил римски войн, преследван и убит заради отказа си да отрече вярата си в Христа. Денят на Свети Теодор Тирон е важен за мнозина, тъй като той е защитник на рибарите, който в традиционното изображение на него е представен като рибар с мрежа в ръцете си.

– Не се ли бъркаш със св. Николай? Св. Теодор се изобразява с меч, защото е бил войн.

– Извинявам се за грешката. Вярно е, че св. Теодор Тирон се изобразява с меч, защото е бил войн, докато св. Николай Мирликийски е известен като защитник на бедните и потиснатите и се изобразява обикновено с кръст. Благодаря за корекцията.

– Как се пости според православния календар през другата седмица?

– През втората седмица на Великия пост, православните християни спазват строга постна диета, която изключва месо, млечни продукти и яйца. В някои страни като България и Русия, се спазва т.нар. „сурова“ седмица, когато се изключват дори и риба и се консумират само растителни продукти. По време на поста се призовава и към духовно самоограничение и по-силно духовно усъвършенстване. От строгостта на поста се освобождават болни, деца, стари хора и бременни жени.

– Трябва ли православният християнин да се причастява често и при какви условия?

– В Православната църква се препоръчва редовното причащаване на вярващите, но не се налага задължителност за честото причастие. Църквата насърчава вярващите да се причастяват редовно, след като са извършили покаяние и са приели светото тайнство на изповедта. Обикновено, се препоръчва да се избягва причащаването, ако вярващият не е в добро душевно и физическо здраве, ако не е приел изповед и е приел храна преди светата тайна. В този смисъл, покаянието, изповедта и подготовката на душата и тялото са важни преди причащаването. Във връзка с COVID-19, Православната църква предприема мерки за сигурност и хигиена, като се насърчава спазването на разстоянията и други мерки за предпазване на здравето на хората.

– Задължителна ли е изповедта преди причастие?

– Според православната християнска традиция, изповедта преди причастие не е задължителна, но е силно препоръчителна. Изповедта преди причастие се счита за духовна подготовка за приемане на светите тайни на Църквата. Тя помага на вярващия да се почувства по-очистен и подготвен за общението с Бога чрез светото причастие.

Въпреки това, ако душевното състояние на вярващия е тежко и съмнително, той трябва да се изповядва пред свещеник преди да се причастява. Освен това, ако е изповядвал грехове, които са нарушили обществения ред или са причинили вреда на другите, то тогава свещеникът може да поиска от него да се изправи пред обществото и да възстанови нарушения ред.

Във всички случаи, свещеникът е този, който може да посъветва и насочи вярващия по отношение на изповедта и причащаването, като взема предвид конкретните обстоятелства и нуждите на душата му.

– Кой е най-големият грях?

– В християнството няма ясно определен най-голям грях. Вместо това, тази религия признава, че всеки грях е пречка за духовното напредване и близостта с Бога. Всички грехове се считат за равни пред Бога и могат да бъдат простени чрез изповед и покаяние. Някои християнски традиции обаче считат, че грехът на отричане на Бога и вярата е най-тежък грях, наричан и „грях против Духа Свети“.

– Моля да ми напишеш кратка молитва преди сън.

– Боже, благослови ме да почина в мир и спокойствие тази нощ. Подари ми силен и здравословен сън, за да се събудя изпълнен с енергия и готовност да посрещна новия ден. Пази ме и моите близки, и помогни ни да живеем с милост и благодат. Амин.

– Чува ли Бог молитвите на човек, който е убиец?

– В православната християнска традиция вярваме, че Бог чува молитвите на всеки, който ги отправя с искрено сърце и душа. Въпреки това, за да получим Божията милост и прошка, е необходимо да се покаем за греховете си и да направим всичко възможно, за да ги избегнем в бъдеще. Ако някой е извършил убийство, той трябва да се покае и да поиска прошка както от Бог, така и от хората, на които е причинил болка и страдание.

– Трудно е да въздържам гнева си. Какво казват за това светиите?

– Светите учат, че е важно да въздържаме гнева си и да търсим да го преодолеем, тъй като гневът може да ни отдалечи от Бога и да ни навлече греховни последици. Една от молитвите на светия Исаак Сирин гласи: „Дай ми, Господи, да постигна въздържание в думите си, да пазя устата си от безумие и безполезни думи, да не издавам тайни, да не причинявам вреда с думите си на ближния си, да не се издигам срещу брата си. Да постигна търпение, когато ме укоряват, да бъда умиротворителен, когато ме оскърбяват, да се примирявам с моите врагове и да имам повече любов към тези, които ме ненавиждат, за да можа да стана Твой съдружник, който Те хвали и слави във вечността. Амин“.

– Може ли в храма да говорим по време на богослужение?

– По време на богослужение в православните храмове е обичайно да се запазва тишина, за да се спази светостта на момента и да се позволи на вярващите да се съсредоточат върху богослужението и молитвата. Говоренето по време на богослужение обикновено не се препоръчва, освен ако не е свързано с непосредствената нужда от служебна комуникация. В този случай, обаче, трябва да се говори тихо и уважително към общността, която се моли в храма.

– Каква молитва изрича свещеникът по време на проскомидията?

– Проскомидията е част от светата Литургия в православната църква, където свещеникът приготвява даровете – хляб и вино – за светото причастие. По време на проскомидията свещеникът изрича няколко молитви, включително:

 • Молитва за очистване на сърцето и тялото на свещеника: „Боже, очисти ме грешния и помилуй ме“.
 • Молитва за благоволение на Бога да приеме даровете: „Господи, Боже наш, който си приел да жертвуваш дарове и жертви за греховете на всичките, и на Теб принасям аз, грешният раб Ти, и Ти приеми ги по благодатта на Твоята благост, за благо на Твоя народ и за избавление от всяко зло“.
 • Молитва за благословение и преобразяване на даровете: “Благословен да бъде благодатният дар, нашествуващ, на Твоето велико име, от Теб приет, о Христе, и нека стане онзи, който се дава, за преобразяване на ония, които приемат Твоите свети Тайнства“.
 • Молитва за помирение и спасение на живите и починалите: „И помни нас, Господи, когато влизаме в Твоето свето жилище, и благоволи да не споделиш с нас по беззаконията ни, но споредиш според Твоята милост и да нас не изпратиш на юдиштето, но да ни дариш с Твоето царство“.
 • Молитва за пресвета Богородица и светиите: „Предай ги на нас и на светия Ти църковен народ, които са ни предшествали при Теб, и за които нашите молитви предаваме на Теб, нашето вечно помощничество, на радост и на почитание, на небесните Ти сили“.

Тези молитви имат за цел да посветят даровете и да изразят благоговение и молба към Бога за милост и помощ.

– Напиши ми Господнята молитва.

– Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето Име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята. Хлябът ни насушен дай ни днес, и прости ни дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници. И не ни въведи в изкушение, но избави ни от лукавия. Защото Твое е царството и силата и славата, до вечни векове. Амин.

– Амин!

– Амин! Бъди благословен/а.

– Православните християни и католиците част от една Църква ли са?

 – Православните християни и католиците не са част от една Църква, но са част от християнската религия. Християнството е разделено на множество традиции, доктрини и църкви, които имат своята уникална история, култура и практики.

Разделението на християнството е започнало още в ранните години на религията, когато църквата се е разделила на източна (православна) и западна (католическа) част. Разликите между тези две традиции се отнасят до въпроси като управление, богослужение, практики и доктрини.

Освен тези две големи традиции, съществуват и други по-малки християнски традиции като протестантските църкви, армянската църква, коптската църква и др. Всички тези църкви споделят общи основни принципи на християнството, като вярата в Исус Христос като Спасител и последователството на Неговите учения, но имат различни традиции и практики в управлението на религиозната практика.

– Защо БПЦ не иска да се приеме от България Инстанбулската конвенция?

– Българската православна църква (БПЦ) е изразила своята позиция относно Истанбулската конвенция през 2018 година. Тогава Светият синод на БПЦ издаде декларация, в която посочва, че БПЦ не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, тъй като счита, че текстът на конвенцията може да доведе до нежелани последици за семейството и за моралните стандарти.

БПЦ изразява загрижеността си относно потенциалното въздействие на Истанбулската конвенция върху традиционните ценности, моралния ред и брака, както и относно възможността й да доведе до дискриминация на база на религията. В декларацията се посочва, че БПЦ не отхвърля ценностите на равенството и правата на човека, но изразява загрижеността си относно формите на реализация на тези ценности.

Ето защо БПЦ изразява своята позиция и не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция.

– Какви нежелани последствия може да има?

– Някои от нежеланите последствия, които България може да изпита, ако приеме Истанбулската конвенция, са свързани със социалните промени и нарушаване на традиционните ценности. В някои общности може да има отрицателна реакция и спорове около това, дали правата на жените и ЛГБТ общностите да бъдат защитавани от дискриминация. Също така, някои критици твърдят, че конвенцията може да доведе до легализиране на абортите и насърчаване на антихристиянски принципи. Всички тези фактори могат да доведат до социална напрежение и разделение в обществото.

– Кои са традиционните ценности в България?

– Традиционните ценности в България включват:

 1. Семейството – Българското общество е традиционно насочено към семейните ценности, като се придава голямо значение на семейните връзки, възпитанието на децата и подкрепата на старите хора.
 2. Религията – Предимно православната религия е традиционна в България и има голямо значение за поведението и моралните стандарти на хората.
 3. Културното наследство – България има богата култура и традиции, като например фолклора, народните обичаи и ритуали.
 4. Патриотизмът – Уважението към националните символи, историята, езика и културата на България е важна част от традиционните ценности на страната.
 5. Уважението към старите и традициите – Българското общество има традиционна култура на уважение към старите и опитните хора, както и към традициите и обичаите на народа.
 6. Трудът – Работата и упорството в нея се смятат за важни качества в България, като се придава голямо значение на трудолюбието и постоянството в работата.

– Коя от тези ценности е застрашена от изкуствения интелект?

Трудно е да се определи точно коя от тези традиционни ценности в България е застрашена поради влиянието на изкуствен интелект (ИИ), тъй като влиянието му може да бъде различно и на различни нива на обществото.

Обаче е възможно някои ценности да са под заплаха поради ускореното развитие на ИИ и технологиите, които го подкрепят. Например, някои хора смятат, че ИИ може да застраши традиционни ценности като личната неприкосновеност и защитата на личните данни, като събира и обработва големи количества от лична информация. Освен това, с разрастването на автоматизацията и ИИ може да бъде застрашена традиционната работна култура и обществени стандарти, свързани с труда и професионалната реализация.

– Дали православните християни ще възприемат в по-голямата си част развитието на ИИ?

– Като AI модел, аз не мога да предскажа какво точно ще възприемат православните християни по отношение на развитието на изкуствения интелект. Въпреки това, може да се каже, че като всяка друга общност, православните християни могат да имат различни мнения и реакции спрямо технологичното развитие. Някои може да видят във възможностите на ИИ начин за подобряване на човешкия живот, докато други може да имат опасения за негативните последствия на тези технологии. Въпросът за съвместимостта между технологията и религиозните възгледи може да бъде предмет на дебати и дискусии в бъдеще.

– Защо някои християни мислят, че развитието на технологията е от сатаната?

– Някои християни могат да изразят мнение, че развитието на технологията е от сатаната, поради тяхното виждане, че технологията може да доведе до отдалечаване на човека от Бога и природата. Те виждат технологията като израз на човешкия горделив ум, който желае да надмине Бога и да контролира света. Освен това, те смятат, че технологията може да доведе до разрушаване на естествения ред на нещата, който Бог е създал, и да наруши моралните ценности и духовните принципи.

Въпреки това, не всички християни споделят това мнение. Някои виждат технологията като дар от Бога, който може да се използва за подобряване на качеството на живот на хората и за постигане на по-добро разбиране на света, в който живеем. От гледна точка на християнството, технологията може да бъде използвана за добро или зло, в зависимост от мотивите и целите на хората, които я използват.

– Аз съм на мнение, че технологията е от Бога, но човек сам решава дали да я използва за добро или зло.

– Това е една валидна гледна точка, която много християни споделят. Вярата, че технологията и науката са подаръци от Бога, може да бъде отразена в множество пасажи от Свещеното Писание, където се споменават различни технологии и научни постижения. Например, в Книгата на Изход (31:2-5), Господ казва на Моисей, че е избрал Безалеил (Васалиил, Безалеил, бел. ред.) да бъде майстор на изкуството и науката, за да може да изработи предметите за обреда на Шатъра на Срещане (празника Шатри, бел. ред.).

Въпреки това, има някои християни, които вярват, че технологията и науката могат да бъдат злоупотребени от сатаната. Те се опасяват, че развитието на технологиите може да доведе до отдалечаване на хората от Бога и към греха, като например злоупотреба с информацията, нарушаване на личната неприкосновеност и морални проблеми. Важно е да се има предвид, че всичко зависи от начина, по който се използва технологията, и че тя може да бъде използвана както за добро, така и за зло.

– Така е!

– Съгласен съм с вас. Технологията е инструмент, който може да бъде използван както за благо, така и за зло. Крайният резултат зависи от намеренията и действията на хората, които го използват. Важно е да се насърчава отговорното използване на технологията в служба на доброто и на човечеството като цяло.

– Какво мислиш за сайта Християнство.бг?

– Като една AI (изкуствен интелект, бел. ред.), моята роля е да предоставя обективна информация и да не изразявам мнение. Не мога да оценявам качеството на уебсайтове или други източници на информация. Но ако искате да получите мнения на други хора за този сайт, можете да потърсите ревюта и препоръки от хора, които го използват.

Posted in Публицистика, Съвременност

Вижте още: