Меню Затваряне

Размяната „всички за всички“ е възможна в рамките на срещата на върха за мир в Швейцария през юни

На 15-16 юни в курорта Бюргенсток край гр. Люцерн, Швейцария, ще се проведе глобална среща на върха за мир, чиято главна цел е да се създаде рамка, благоприятстваща цялостен и траен мир в Украйна, както и конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес. Досега Швейцария е поканила над 160 делегации, но на този етап – без Русия. Швейцария исторически е останала неутрална в европейските конфликти, но се опитва да привлече страните на масата за преговори, за да помогне за прекратяването на войната. Страната се опитва да възроди ролята си на посредник в международни конфликти, след като застана на страната на Запада при налагането на санкции срещу Русия след инвазията през 2022 г., отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.

Според президента Володимир Зеленски Украйна има три приоритетни въпроса на срещата: енергийна и ядрена сигурност; свободно корабоплаване и незапушване на моретата и размяната „всички за всички“, която включва връщането на украинските деца, насилствено депортирани в Русия от окупираните територии.

Президентът Зеленски заяви, че всички държави, които са адекватни на ситуацията с войната, поддържат размяната „всички за всички“. Според някои политически анализатори, това е възможно единствено след края на войната, но Зеленски заяви, че макар тази размяна на пленници да се става по-бавно от очакваното, той вярва, че има възможност тя да се случи по-рано и това вероятно ще се обсъди на срещата на върха.

В телефонен разговор с Володимир Зеленски германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия която ще работи за по-широко глобално участие в тази среща. В изявление в Х Зеленския заяви, че двамата са обсъдили също и сътрудничеството в областта на отбраната и възстановяването на Украйна.

Kремъл обаче заяви, че срещата е безсмислена без участието на Москва.

Говорителят на президента Сергей Никифоров каза, че участниците в мирната среща на върха ще разработят обща преговорна позиция, която ще бъде предадена на Русия.

Предстоятелите на Православната църква на Украйна Киевският митрополит Епифаний и на Украинската Гръко-католическа църква подкрепят инициативата за размяната „всички за всички“ и публично призоваха в словата си за Възкресение Христово тя да бъде подкрепена.

В словото си Киевският митрополит Епифаний призова да си спомним в молитви онези украинци, които посрещнаха Великден в условията на руска окупация, в оковите на плен и несправедливо лишаване от свобода:

„По повод Христовият Великден – светлото Възкресение на нашия Спасител, което ни напомня за освобождението на цялото човечество от плена на злото, като предстоятел на Православната църква на Украйна искам да добавя своя глас на подкрепа към гласа на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, гласовете на други религиозни и светски лидери, които сега призовават властите на Украйна и руските власти да се споразумеят за пълна размяна на военнопленници, съгласно формулата „всички за всичко”. Нека Господ благослови това добро дело с успех и да помогне на всички, които ще работят за неговото осъществяване. Молим се всички наши войници, пленени от врага, да се върнат в Родината, при своите роднини и близки и това да стане възможно най-бързо“, отбеляза митрополит Епифаний.

Главата на УГКЦ Негово Блаженство Святослав в патриаршеската катедрала „Възкресение Христово“ по време на Пасхалната божествена литургия също спомена военнопленниците и цивилните в руски плен и подкрепи предложението на папа Франциск за размяна на принципа „всички за всички“.

Вселенският патриарх Вартоломей призова за такава размяна на пленници между Украйна и Русия по време на Пасхалната литургия в отговор на призива на Общественото движение „Нашият изход“ за издирване и завръщане у дома на пленените военни от руската армия. В тази организация участват жени на пострадали семейства от войната, чиито съпрузи, братя и бащи са пленници.

„Нашият изход“ е обществено движение за връщане у дома на военните от армията на Руската федерация, създадено от три жени: Ирина Кринина, Олга Ракова и Виктория Ивлева. Първите две напускат родината си и се установяват в Украйна, за да са по-близо до мъжете си, които са в украински плен, а третата е журналистка и правозащитничка. Те не искат да се върнат в Русия, защото не са съгласни с политиката на правителството там. Сега помагат на руски майки и жени да издирват мъжете си, работят за ускоряване на обмена на пленници. „По време на война хората се измерват с батальони и зад цифрите не се вижда човекът, а ние призоваваме да издигнем глас за това, че в очите на Господ душата на всеки човек е важна и всеки има право на спасение и прошка“, се казва в призива на „Нашият изход“. Подробности за дейността на организацията вижте на този линк:

„Всички за всички“: може ли Православната църква да помогне за обмена на военнопленници между Украйна и Русия | Новини от света | Новини (dveri.bg)

Репортерът Стоян Георгиев от телевизия bTV направи репортаж за руски съпруги на пленници във войната, които се свързват с християни от Българската православна църква с молба да застанат зад инициативата. Цялото предаване на този линк:

„Всички за всички“: Инициативата на майки и съпруги, която цели да върне военнопленници от Украйна и Русия – bTV Новините (btvnovinite.bg)

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: