Меню Затваряне

Разпространява се непотвърдено изказване на Джейми Раскин, че Русия трябва да бъде унищожена

От няколко дни православната страница „Възлюбени в Христа Бога“ разпространява непроверена информация за американския конгресмен Джейми Раскин:

„На 27 октомври 2022 година, американският конгресмен Джейми Ръскин заяви официално:

📌 „Русия е Православна християнска страна, която изповядва традиционни ценности. Тя е световният център за омраза против феминизма, гей идеологията и трансджендърството. По тази причина, Русия трябва да бъде унищожена, без значение каква цена ще плати за това САЩ”.

ℹ️ Във Вашингтон са съгласни с изявлението на конгресмен Джейми Ръскин.

❗️Либерализъм или Православие?“

Тъй като това изказване много прилича на фейка, които разпространяваше „Гласове“, че ЕС щял да забранява кръщението, и на който тогава повярваха много християни, решихме да потърсим източник на информацията. Оказва се обаче, че … такъв източник няма. В българските медии се разпространява единствено от сайта News Front отново без източник и с подобен текст:

„Русия е православна страна, която изповядва традиционните ценности. Ето защо тя трябва да бъде унищожена, независимо каква цена плащат за това Съединените щати“.

Член на форума на Християнство.бг Драгомир Драганов, публикува по темата свой текст, в който пише, че също не може да намери оригиналния източник на изказването на конгресмена, няма го и в сайта с негови изявления в медиите:

От вчера се разпространява една „новина“, всъщност измислица на известен американски журналист. Както изглежда, не се намира никакво публично потвърждение на това, че конгресмен е споделил, че ще се води война срещу Русия, защото е „православна страна“ с „традиционни ценности“. Истинското прессъобщение можете да прочетете тук:

Раскин отново заявява фундаменталното значение на украинската борба за национален суверенитет, демокрация и свобода | Съобщения за пресата | Конгресменът Джейми Раскин (house.gov)

Ще видите, че никъде не се говори за православие, нито за традиционни ценности. В този текст разчитам единствено знаци, които трябва да съберат по-голяма подкрепа за водената политика от страна на твърдите привърженици на съответната партия, след като в нея е имало разногласие по въпроса. Загрижил се някакъв конгресмен за православието….

Същевременно един уважаван български артист споделя, че гласуването за оръжие в подкрепа на Украйна ще е истинският „лакмус за подкрепа на евроатлантическите ценности против източно-ортодоксалната диващина“. Недопустим според мен изказ и фалшиво противопоставяне“.

Няма изказване на Джейми Раскин на 27 октомври от Мериленд. Въпросите, които е засегнал американският конгресмен за Мериленд през октвомври са: борба за незаконно производство и разпространение на наркотици, здравноосигурителни проблеми, финансиране на достъп до грижи за деца на родители-студенти, възстановяване на разходи за тестване на COVID-19, проблеми с достъпа до интернет на жителите на Мериленд, финансиране на жителите на Мериленд за жилищна помощ и др.

Това, което можем да направим, е да изпратим имейл с информацията на екипа на сайта Factchеck.bg – платформа за разобличаване на фалшива информация, в който работят професионални журналисти и да изчакаме отговор.

Публикуваме и бърз превод на изказването на американския конгресмен, в което би могъл да бъде засегнат този въпрос, като даваме и линк към всички негови съобщения и изказвания в медиите: Съобщения за пресата | Конгресменът Джейми Раскин (house.gov)

Раскин потвърждава фундаменталното значение на украинската борба за национален суверенитет, демокрация и свобода , 25 октомври, 2022, Вашингтон, окръг Колумбия

Конгресменът Джейми Раскин днес публикува следното изявление:

„Радвам се да науча за оттеглянето на писмото от 24 октомври 2022 г., което – поради злополучния момент и други недостатъци – доведе до сливането на нарастващата републиканска опозиция с подкрепата за Украйна, както се вижда от последните изявления на лидера на малцинството Кевин Маккарти, с полярно противоположната позиция на десетки демократи като мен, които страстно подкрепиха всеки пакет военна, стратегическа и икономическа помощ за украинския народ и са решени да видят украинския народ да спечели победа над Владимир Путин и да изгони неговите империалистически сили от тяхната страна.

„През осемте месеца, откакто Русия започна своята изпълнена със зверства и незаконна агресивна война срещу народа на Украйна, украинският народ даде на американците не само шанса да защитят ценностите на националния суверенитет, демокрацията и плурализма, но и голяма надежда за бъдещето на света. Ако украинците бяха бързо победени от армията на Путин, както толкова много хора очакваха, ако Володимир Зеленски беше избягал от страната, както толкова много хора очакваха, тогава една опасна тирания щеше да унищожи зараждащата се демокрация и перспективите за демократични каузи навсякъде по света щяха да помрачат. Големите държави биха се почувствали окуражени да атакуват малки държави навсякъде“.

„Но днес има надежда заради силата на президента Зеленски и украинския народ, а каузата на демокрацията и свободата в Украйна е каузата на демократичния свят. Трябва да се обединим около тази справедлива борба и да останем фокусирани върху нея|.

Украйна даде на света урок по антиимпериализъм и как да води справедлива война за самозащита дори сред огромни страдания на цивилното население. Путин твърди, както европейските колонизатори в продължение на стотици години, че украинската държава и украинската нация не съществуват. Тази очевидна лъжа е неговата обосновка за все по-геноцидна война за унищожение, чиято открито обявена цел е унищожаването на украинския народ като такъв. През последните седмици и дни руските пропагандисти многократно се появяваха по телевизията, за да настояват за убийството на украински деца и насилието срещу украинското население.

Лош колониален навик е да се предполага, че в крайна сметка мирът зависи само от желанията на великите сили и дори прогресивните и либерални хора могат да попаднат в този колониален рефлекс.

Борбата на Украйна олицетворява демократичното бъдеще. Нейното гражданско и военно ръководство е младо и разнообразно, представляващо постсъветско поколение, което се е научило да цени свободата и да цени демокрацията. Нейният президент, който е евреин и по този начин принадлежи към малко национално малцинство, беше избран със 73% от населението, а сега има още по-високи нива на подкрепа, благодарение на изключителното си военновременно ръководство. Хиляди украински жени се бият на фронта, а жена служи като заместник-министър на отбраната. Сексуалните малцинства са представени в украинските въоръжени сили. Украинските войници официално говорят два езика. Украйна показа поразителна степен на толерантност и благоприличие по време на война.

Украинците също вдъхновяват демократичните сили по целия свят със своя пример за гражданско общество. Тази война се води и печели от украинска страна с помощта на безброй цивилни, организирани неформално в малки групи, които запълват пропуските в логистиката. Емблематичен образ на тази война е на микробусите, карани на фронта от цивилни, за да снабдяват войниците. Там, където наборните руснаци разрушават украински домове, съседите идват да помогнат. Друг общ образ на тази война е частично ремонтираните къщи: в регионите, от които Русия е принудена да се оттегли, украинците правят всичко възможно, за да възстановят домовете на съседите си.

Москва в момента е център на корумпирана тирания, цензура, авторитарни репресии, полицейско насилие, пропаганда, правителствени лъжи и дезинформация и планиране на военни престъпления. Това е световен център на антифеминистка, антигей, анти-транс, както и родината на заместващата теория за износ. Подкрепяйки Украйна, ние се противопоставяме на тези фашистки възгледи и подкрепяме неотложните принципи на демократичния плурализъм. Украйна не е перфектна, разбира се, но нейното общество е организирано на коренно различни принципи на демокрация и свобода, поради което руските олигархични лидери се стремят да я унищожат завинаги. Горд съм, че ми беше забранено да посещавам Русия на Путин заради моя проукраински законодателен активизъм и очаквам с нетърпение да посетя Украйна.

Украинците ни дават пример за смелост в защита на националния суверенитет и демокрацията. Те защитават демократичното си право да избират собствените си лидери и да живеят в свобода и мир, и го правят с голям риск и смайваща лична цена.

Украинците днес дават шанс на демократичния свят за критична и историческа победа и ние трябва да се обединим на тяхна страна. Важно е да си на правилната страна на справедливата война, а още по-важно е да си на правилната страна и да побеждаваш. Точно както украинската съпротива ни дава надежда, така и украинската победа би ни дала възможност за много по-добро бъдеще за цялото човечество. Всички защитници на демокрацията над автокрацията – независимо дали наричат себе си прогресивни, консерватори или либерали – трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че Украйна ще спечели тази справедлива война възможно най-бързо. Дипломацията на администрацията на Байдън неизбежно ще последва, тъй като устойчивата дипломация винаги бележи края на войната – дори с тирани и деспоти. Но първо Украйна трябва да победи – нека продължим да се обединяваме като американци и да се съсредоточим върху този централен и исторически императив“.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: