Меню Затваряне

Разпространява се фейк, че патриарх Вартоломей е „избягал“ от Литургията с патриарх Даниил (обновено)

В публичното пространство днес се появи публикация, тиражирана от „Гласове“ с автор от г-н Явор Дачков, в която се твърди, че „Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил“. Прилагаме скрийншот на част от публикацията:

Не става ясно какви са източниците на г-н Дачков, но според наши източници, не е било предвидено днес патриарх Вартоломей да служи св. Литургия с новоизбрания български патриарх Даниил и това е съобщено в сайта на БПЦ:

„По програма е предвидено в утрешния ден патриарх Вартоломей и представители на Поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, а след светата Литургия от 10.45 ч. да бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочиналия Български патриарх Неофит“.

Още преди посещението на патриарх Вартоломей, такова съслужение не е било регламентирано поради това, че Вселенският патриарх идва у нас на посещение извън предварително одобрената си програма.

Още на 24 май БНТ съобщи, че патриарх Вартоломей е получил лична покана да присъства на избора и интронизацията на новия български патриарх и това става ясно от публикация на интернет сайта на Вселенската патриаршия. Поканата беше изпратена до патриарх Вартоломей от наместник-председателя на Светия Синод Врачанския митрополит Григорий, на която патриархът отговори така:

„Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит. Точно вчера получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска църква ме кани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска църква. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква“.

На 30 юни, когато се проведе изборът, патриарх Вартоломей е планирал да посети митрополията на Арта и БНТ съобщи за това:

„Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и благословена и съответно е и желанието ми да се отзова на нея. Надявам се, братът митрополит на Арта, където трябваше да свещенодействам в този ден, да прояви разбиране и да променим програмата”.

Освен това, патриарх Вартоломей пристигна вечерта на 29 юни, за да може да участва сутринта на 30 юни, за да участва в общо богослужение. Той беше посрещнат в 09.45 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, придружен от митрополити и епископи на Вселенската патриаршия, а след Литургията в 10.45 ч. отслужи трисагий на гроба на покойния Български патриарх Неофит. 

Тук може би се налага едно допълнително разяснение. След като е участвал в Литургията и е присъствал на интронизацията предния ден, следващата св. Литургия, предвидена на другия ден трябва да бъде предстоявана от новоизбрания Български патриарх, комуто се полага тази чест и задължение.

Поради ангажиментите в предварителната си програма, патриарх Вартоломей отлетя от България още вечерта на 30 юни, както беше предвидено. В програмата по провеждането на патриаршеския избор и интронизацията няма предвидено богослужение на патриарх Вартоломей за 1 юли (тук).

Г-н Явор Дачков е певец в патриаршеската катедрала и се предполага, че не е трудно да се информира, а може да изпрати запитване до Синодната канцелария като журналист. Препоръчваме му да проверява по-внимателно източниците си и да не ги смесва със своите тълкувания, за да не заблуждава за пореден път читателите. Освен ако целта не е била точно такава, защото фейкът е разпространен многократно. А точно такива фейкове и злонамерени публикации срещу Вселенския патриарх вредят най-много на самия патриарх Даниил. Вредят и на цялата БПЦ, която новоизбраният патриарх се очаква тепърва да помирява и обединява, както самият той заяви тази сутрин. Припомняме, че патриарх Вартоломей и патриарх Даниил засвидетелстваха братска любов един към друг на интронизацията, което беше отбелязано и от чуждестранните медии.

От редакцията

Обновено на 9.07. 2024 г.:

На 6 юли, „Гласове“ публикува опровержение на своята публикация със следния текст със заглавие:

Св. Синод: Не е вярно, че Вселенският патриарх е избягал от литургията с патриарх Даниил | Glasove.com

„От Светия Синод на Българската православна църква внесоха яснота по публикация на „Гласове“ от 1 юли 2024 г., озаглавена „Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил“.

От Синода съобщиха, че непосредствено преди избора на новия български патриарх е взето решение именно той да оглави тържествената света литургия като новоизбран. „Ако Константинополският патриарх бе участвал, той трябваше да оглави службата като предстоятел на по-древна катедра. Няма скандал, нито бягство. Решението бе взето от Светия Синод преди избора на български патриарх, а в тържествената литургия, за която става дума в статията, взеха участие представители на Константинополската патриаршия и поместните православни църкви“, заявиха за „Гласове“ от Светия Синод“.

Posted in Пропаганда и дезинформация, Редакционни

Вижте още: