Меню Затваряне

ЕП осъди ролята на патриарх Кирил в оправдаването на руската агресия в Украйна

Европейският парламент излезе с резолюция на 7 април, т.г, в която са изложени позиции против насилието и войната на Русия в Украйна.

Резолюцията осъжда репресиите на руския режим, усилили се още повече след началото на войната и настоява руските власти да спрат тормоза, сплашването и атаките към протестиращите срещу войната, към всички независими граждански организации, НПО и защитници по правата на човека, журналисти и адвокати. ЕП изразява солидарност с демократичните сили в Русия, ангажирани със създаването на отворено и свободно общество.

Европейският парламент:

  • осъжда непрекъснатата и нарастваща цензура от руските власти, включително
    върху интернет и ги призовава незабавно да сложат край на своя контрол и цензура;
  • осъжда поведението на руските власти при преследване на майките на руските
    войници и създадените от тях организации, лишавайки руските родители от информация за
    местонахождението на децата им, а също и отказът на руските власти да сътрудничат с украинските относно заповедта за връщане на останките на руските войници, загинали по време на войната;
  • осъжда ролята на Московския патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, заради осигуряването на богословско прикритие на руската агресивна война срещу Украйна;
  • изразява похвала за смелостта на 300-те свещеници на Руската православна църква, които са се подписали под писмото и които осъждат агресията, скърбят за изпитанието на украинския народ и отправят молба да се спре войната.

Резолюцията засяга и правата на руския опозиционен политик Алексей Навални, който в момента излежава присъда в изправителна колония.

Целият текст можете да видите в прикачения файл.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: