Меню Затваряне

Ремонтираната сграда на бившия Кожарски техникум в Ловеч ще стане духовно-просветен център

Днес областният управител на гр. Ловеч инж. Светослав Славчев предаде ключовете на бившия Кожарски техникум на Ловчанския митрополит Гавриил. Сградата ще функционира като духовно-просветен център. Днес инж. Славчев и митрополит Гавриил сключиха договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имота, частна държавна собственост.

През 2020 г. Ловчанска митрополия изяви желание да използва сградата на бившия Кожарски техникум, която да бъде предоставена на Частното начално училище „Св. Седмочисленици”, което отвори врати през 2019 г. в Ловеч (тук).

Министерският съвет даде съгласие за това през март 2021 г., като одобри допълнителни разходи по бюджета си в размер на над 870 000 лв за ремонтни дейности, които възложи на областния управител. Извършен е основен ремонт на предназначената за образование сграда в имота (застроена площ 546 кв. м и разгъната застроена площ 2163 кв. м). Тя е строена за кожарски техникум в периода 1939-1942 г., била е на два етажа, като през 60-те години на миналия век е надстроена с трети. В нея се е помещавала Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“, но след обединяването ѝ с Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги през 2016 г. имотът не се ползва по предназначение за провеждане на учебни занятия.

Областният управител предостави днес имота на митрополит Гавриил с извършен ремонт на покрива, топлоизолация на стените, сменена дограма, подменена електрическа инсталация. От следващата учебна година в сградата ще се премести частното училище „Св. Седмочисленици“ след преобразуването му от начално в основно, като тогава вече ще има и пети клас.

———–

Източник: Областна администрация Ловеч

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: