Меню Затваряне

Решение на Св. Синод за епископска хиротония на архим. Макарий (Чакъров)

На своето редовно заседание от 13.04.22 г. Св. Синод в пълен състав, по предложение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, реши да бъде ръкоположен в епископски сан архим. Макарий (Чакъров), брат на Рилската св. обител, който ще бъде викарий на Русенския митрополит.

Наречението на архим. Макарий ще се състои на 21. 06. 22 г.

В подкрепа на решението за хиротонията са гласували Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и митрополитите: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропийски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.  

“Против” решението е гласувал само Неврокопският митрополит Серафим.

Гласуването се е провело в отсъствието на трима митрополити: Сливенски Йоаникий, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Плевенски Игнатий и Старозагорски Киприан. 

Негово Високопреподобие архимандрит Макарий Чакъров е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От м. март на 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от покойния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта – Адрианополски еп. Евлогий. На 23.03.2008 г., във Втората неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. От същия, на 16.04.2011 г. – Лазарова събота, приема и свещенически сан. На 26 март 2017 г. в Четвъртата Великопостна неделя, посветена на преп. Йоан Лествичник, по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. обител. 

———–

Източник: Българска патриаршия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: