Меню Затваряне

Решение на Св. Синод на БПЦ за Православната църква в Република Северна Македония

Тъй като от заседанието на Св. Синод на БПЦ, състояло се на 13 декември (вторник) вече трети ден няма новини в сайта на БПЦ за взетите решения, поместваме текста от страницата на Ловчанска епархия за решението на Св. Синод по отношение на Православната църква в Република Северна Македония. Св. Синод ще добави в Диптиха за поменаване на предстоятелите на поместните църкви архиепископ Стефан като „Блаженейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго”.

Все още обаче тази църква, макар и да влезе в общение с Вселенска патриаршия и патриарх Вартоломей да връчи на архиеп. Стефан Синодален акт за литургично и канонично единство, няма Томос от Вселенския патриарх за канонична и всепризната автокефалия от останалите поместни православни църкви. С този Томос ще се реши и окончателното наименование на тази поместна църква в Република Северна Македония.

Целият текст на решенето гласи:

На заседанието на Св. Синод на БПЦ на 13.12.2022 г., бе прочетено Писмо вх. № 569/29.09.2022 г. на Сръбския патриарх Порфирий, с което уведомява, че в изпълнение единодушно решение на Св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква по време на св. Архиерейска литургия на 5 юни т.г. е връчен Патриаршески и Съборен Томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Р Северна Македония, с препоръка въпросът за официалното име да бъде решен в братски диалог с гръкоезичните и останали Поместни православни църкви.

След проведено гласуване, Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Приема с духовна радост дадения от Сръбската патриаршия Томос на Църквата в Република Северна Македония. До приемането на Всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония: .

Св. Синод добавя в Диптиха на БПЦ – БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването на Предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония следната формулировка: „Блаженейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго”.

На 9 май т.г. Свещ. Синод на Вселенската патриаршия под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос на Православната църква в Северна Македония с център Скопие и като разгледа жалбата, подадена до Вселенска патриаршия от тази църковна общност, както и жалбите на Република Северна Македония, реши:

„Признава за име на тази църква „Охридска“ (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонска“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

Виж още:

Вселенска патриаршия призна МПЦ под името Охридска архиепископия • Християнство.бг

Автокефалията не е просто триумф на успеха, а сериозна отговорност • Християнство.бг

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: