Меню Затваряне

Решения на Събора на УПЦ в Киев

Съборът на Украинската православна църква (наричан по-нататък за кратко „Съборът“), проведен на 27 май 2022 г. в Киев, разгледа въпроси от църковния живот, възникнали в резултат на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна. Въз основа на резултатите от работата Съборът одобри следното:

1. Съборът осъжда войната като нарушение на Божията заповед „Не убивай!“ (Изход 20:13) и изказва съболезнования на всички, които пострадаха във войната.

2. Съборът призовава властите на Украйна и властите на Руската федерация да продължат преговорния процес и да търсят силно и разумно слово, което да спре кръвопролитието.

3. Не сме съгласни с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил относно войната в Украйна.

4. Съборът приема допълнения и изменения в Устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за пълната независимост и автономия на Украинската православна църква.

5. Съборът утвърждава решенията на Архиерейските събори на Украинската православна църква и решенията на Светите Синоди на Украинската православна църква, заседавали след последния събор на Украинската православна църква (8 юли 2011 г.). Съборът одобрява дейността на Отдела по въпросите и Синодалните институции на Украинската православна църква.

6. Съборът прецени да възстанови мироваренето в Украинската православна църква.

7. По време на военното положение, когато отношенията между епархиите и централното ръководство на църквата са сложни или липсват, Съборът счита за целесъобразно да предостави правото на епархийските епископи да решават самостоятелно някои въпроси от епархийския живот, които са от компетентността на Светия Синод или на предстоятеля на Украинската православна църква, като при възстановяване на възможностите се информира духовенството.

8. Напоследък ново пастирско предизвикателство беше особено остро за нашата Църква. През трите месеца на войната повече от 6 милиона украински граждани бяха принудени да заминат в чужбина – предимно украинци от южните, източните и централните райони на Украйна. Много от тях са верни на Украинската православна църква. Ето защо Киевската митрополия на Украинската православна църква получава призиви от различни страни с молба за откриване на украински православни енории. Очевидно е, че много наши сънародници ще се завърнат в родината си, но много ще останат за постоянно пребиваване в чужбина. В тази връзка Съборът изразява дълбокото си убеждение, че Украинската православна църква не може да остави своите вярващи без духовна грижа, трябва да бъде с тях в техните изпитания и да организира църковни общности в диаспората.

9. Съзнавайки особената отговорност пред Бога, Съборът изразява дълбокото си съжаление за липсата на единство в украинското православие. Съборът възприема наличието на схизма като дълбока болезнена рана върху църковното тяло. Особено жалко е, че последните действия на Константинополския патриарх в Украйна, довели до образуването на „Православната църква на Украйна“, само задълбочиха недоразуменията и доведоха до физическа конфронтация. Но дори и в такива кризисни ситуации Съборът не губи надежда за възобновяване на диалога. За да се проведе диалогът, представителите на ПЦУ трябва:

– Да спре заграбването на църкви и принудителното преместване на енории на Украинската православна църква. Да осъзнаят, че техният каноничен статут, както е заложен в „Устава на Православната църква на Украйна“, всъщност е неавтокефален и значително по-нисък от свободите и възможностите при осъществяване на църковни дейности, предвидени от Устава на Украинската православна църква.

– Да се реши въпроса за каноничността на йерархията на ПЦУ, тъй като за Украинската православна църква, както и за повечето поместни православни църкви, е съвсем очевидно, че за признаване на каноничността на йерархията на ПЦУ е необходимо да се възстанови апостолското приемство на своите епископи.

– Съборът изразява дълбокото си убеждение, че ключът към успеха на диалога трябва да бъде не само желанието за възстановяване на църковното единство, но и искреното желание за изграждане на живота на принципите на християнската съвест и нравствена чистота.

10. Обобщавайки резултатите от извършената работа, Съборът отправя благодарствена молитва към Всемилостивия Господ за възможността за братско общуване и изразява надежда за прекратяване на войната и помирение на враждуващите. Според св. апостол и евангелист Йоан Богослов, нека „да бъде с вас благодат, милост, мир от Бога Отца и от Господа Иисуса Христа, Сина на Отца, в истина и любов“ (2 Иоан. 1:3).

————

Източник: church.ua

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: