Меню Затваряне

Горан Благоев и Виктор Макаров ви канят на Рождественски четения

На 27 декември, 2020 г. от 18.00 часа Горан Благоев и Виктор Макаров организират “Рождественски четения: заповядайте на гости”.

В четенията ще участват Калин Михайлов, Васил Лазаров, Вениамин Пеев, Ваня Вълкова, Горан Благоев, Пламен Сивов и Виктор Макаров.

Събитието е отбелязано в социалната мрежа, а ето и част от поканата към бъдещите зрители и участници:

“Седмина автори ни канят в домовете си, за да ни разкажат – всеки по своему, в стих, проза или песен – спомените си за най-важния Гостенин, когото са посрещали някога. Гостенин, явил се за пръв път преди 2000 години в малко градче в незначителна, бедна и доста размирна Римска провинция. Знаем за градчето, за провинцията и за бебето в обора. Няма да преразказваме тази история. Ще чуем обаче много други истории и – кой знае? – може би докато слушаме, ненадейно ще усетим, че този Гостенин и сега е сред нас.Рождественските четения са традиция, съществуваща в много страни и съпътстваща празнуването на Рождество Христово. В софийското културно пространство подобна традиция липсваше допреди седем години, когато бе инициирана от Горан Благоев, водещия на „Вяра и общество“ (чиято петнадесета годишнина се навърши на 4 декември 2020 г.).

В това красиво начинание Горан си партнира със Столична библиотека. При създалата се пандемична ситуация обаче няма как да се срещнем в библиотеката.Вместо това на 27 декември (неделя) точно в 18:00 ще бъдем на 7 различни места едновременно: чудото на технологиите позволява това. Ще се срещнем в дигиталната платформа ZOOM. Желаещите могат да гледат и стрийм във Фейсбук, но в ZOOM ще можем да си поговорим с авторите, да коментираме и да задаваме въпроси”.

Това е линкът за ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/88537057008…

В Рождественските четения ще участват:

Калин Михайлов, доцент в СУ, преподавател по западноевропейска литература, с няколко книги и стихосбирки зад гърба си.

Васил Лазаров, инженер, прозаик, заедно с Калин Михайлов са сред основателите на Асоциацията за насърчаване на християнско художествено слово „Емпирей“.

Вениамин Пеев, д-р по философия, богослов, гимназиален преподавател по английски език и поет.

Ваня Вълкова, художник, член на Сдружението за християнска апологетика “ХАРТА”, редактор в списанието „Нова социална поезия“ и поетеса, силно повлияна от модернистите на ХХ в.

Горан Благоев, д-р по история и известен публицист, който освен журналистическите и научните съчинения, пише и художествени текстове.

Пламен Сивов, юрист, съосновател на най-голямото православно издателство у нас („Омофор“), поет с китара.

Виктор Макаров, богослов, преводач и също поет с китара, водещ на вечерта.

Организатори на тазгодишното четене са: Сдружение ХАРТА, Асоциация Емпирей, Горан Благоев и Виктор Макаров.

Повече за поета с китара Виктор Макаров:

“Виктор Макаров – бард с християнска поезия” и “Лакримоза”

Медийни партньори: Студио 865 и Списание “Харта”

Страницата на събитието можете да видите тук.

Posted in Култура, Музика, Новини, Новини от страната

Вижте още: