Меню Затваряне

Рождество Богородично

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

Рождество Богородично е събитие, за което не се споменава в Свещ. Писание, то не разказва нищо за раждането на св. Богородица. Това рождение е обвито в смирено мълчание, както и самият живот на момичето, които ще стане по-късно майка на Христос. Това раждане обаче ознаменува нещо много важно – Бог променя виждането на хората в древните времена за майчинството и значението на жената и нейното истинско място в света.

На иконата на Рождество Богородично се вижда жена, която ражда дете – св. Анна, майката на Дева Мария. Прислужващите жени помагат при раждането, а св. Йоаким, нейният съпруг, гледа смутен отстрани. В единия край на иконата жена държи новороденото, над което се е извършило първото умиване. Иконата ни показва и още нещо – че раждането на дете е събитие – начало на нов живот, нова личност, човек, който ще остави отпечатък с живота си в света.

Майката на св. Богородица – св. праведна Анна и нейният съпруг Йоаким не са имали деца много дълго време. Дева Мария е родена късно в техния живот, св. Анна е била в преклонна възраст, когато за жената е трудно и почти невъзможно да роди. Но Анна се надявала на рожба, която Бог да допусне тази възрастна жена да има. И чудото станало – с раждането на Девата започнала подготовката за едно друго Раждане, което ние ще наречем по-късно Рождество Христово и от което ще започне нова ера за целия свят.

Много жени нямат деца и молят Бога за дете. Историята на майката на св. Богородица е точно такава – пълна с надежда и упование за рожба. Многобройни са жените, на които св. Богородица е помогнала да имат дете така, както в миналото Бог помогнал на нейната майка Анна. Но трябва да помним, че придобиването на дете не е просто самоцел – то не служи само, за да продължим нашия род. Децата като личности, които ние, родителите започваме да изграждаме, са част не просто от семейството и рода ни, а от целия човешки род. И с родителските си постъпки, ние отговаряме за техните съдби и техния живот.

Анна била вярваща жена и възпитала малкото момиченце така, че то един ден да стане майка на Христос. А с навлизането на човечеството в нова ера това момиченце става най-почитаната, най-изобразяваната и най-обичаната Жена, променила виждането на старозаветния свят за жената майка и съпруга – единствено в християнството жената и мъжът като личности са равни пред Бога.

Раждането на св. Богородица (8 септември) е първото голямо събитие, с което започва новата църковна година (тя започва на 1 септември). Занапред предстоят събития в църковния календар, които променят цялата човешка история.

––––-

08.09. 2022 г.

За информационна агенция и в-к „Добруджанска трибуна“

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: