Меню Затваряне

Рождество 2021

Архим. Вартоломей (Газетас)

Архим. Вартоломей (Газетас)

Рождество Христово – ден на радост, ден на надежда, изпълнение на обещанието. Цялата природа участва в радостта на този ден.

Христос се роди и небето се съедини със земята! Христос се роди и Надеждата дойде на света! Христос се роди и протегна ръката Си към нас, чакайки и ние да протегнем своята!

Нашето време е обвинявано за безразличието на хората и тяхното отвръщане от Христос. Но днес всички празнуват! Светлини навсякъде, празник за децата, размяна на подаръци и пожелания…

Тази радост и светлина, която ни заливат, имат Причина – Христос! Смирените ясли на Витлеемската пещера се превръщат в източник на светлина, откъдето се излъчва небесна светлина към света, защото са приютили Светлината, Светия Младенец Христос! Вече нищо не може да бъде оставено на тъмно. Христос се роди и всичко се изпълни със светлина! Бог протегна ръката Си към Човека и изпълни живота му със светлина.

Само онзи, който се отвръща от светлината, не може да се радва, защото остава в тъмнината. Той упорито обръща гръб на светлата ръка, която Бог му е протегнал, за да го отведе при Себе Си, към спасението. Той не може да вкуси от сладостта на светлината, защото сърцето му е обладано от горчивината на мрака.

Пандемията, която вълнува нашата планета толкова дълго, показа колко слаб е човекът без Божията помощ. Той ни показа колко е слаб, когато остава в своя “мрак” и не може да види простото и очевидното. Когато не може да различи Божията ръка, Която, като се намесва по много начини, за да му помогне. Нещо повече, самият той, хванат в капана на своя мрак, се бори с нея и я отстранява.

Нека насочим погледа си към яслите. Божественият младенец е там и ни чака, за да ни изпълни със светлина, да разтвори нашия мрак. Той чака да се изправим пред светлото Му лице, за да блесне усмивката Му и на нашите лица! Очаква ни наистина да отворим сърцата си, за да се родим в Него!

Той ни очаква. А ние?

Честито РождествоХристово!

С молитвата и любовта на Въчеловечилия се Спасител!

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: