Меню Затваряне

РПЗЦ разреши на енориите си да спрат да споменават патриарх Кирил на литургия

Сайтът Orthodoxy In Dialogue съобщава, че на 21 март 2022 г. Архиерейският Синод на Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) е взел решение да позволи на отделни енории да спрат да споменават Руския патриарх Кирил на литургията, независимо дали местният епископ на енорията продължава да го прави или не. Тази информация е предадена за публикуване на Православие в диалог от вътрешен източник и няма официално съобщение на уебсайта на РПЗЦ, тъй като той е официален орган и не се използва за неофициални съобщения на вътрешни директиви към духовенството и енориите. Предаваме цялото съобщение от сайта:

“Поне част от заслугата за този обрат на събитията е на Православие в диалог. Читателите ни сигурно ще си спомнят как нашия архиепископ на РПЗЦ в Канада оправда безобразията в Украйна и особено нашето Отворено писмо до архиереите, духовенството, монашеството и верните на РПЗЦ, съставено от енориаш от катедралата на РПЦЗ “Света Троица” в Торонто. И двете продължават да привличат огромно внимание от нашите читатели по целия свят. Това изявление ще стигне далеч, за да възстанови част от първоначалната репутация на РПЦЗ за противопоставяне на привличането на Руската православна църква в съучастничество с държавното насилие.

Предстои да видим какви ответни действия ще предприеме патриарх Кирил срещу РПЗЦ. Неотдавна той заяви, че премахването на името му от литургията, което все повече се разпространява в УПЦ-МП, е равносилно на схизма.

Ние от Православие в диалог приветстваме смелостта на Синода на РПЗЦ да направи тази първа стъпка към правилната позиция по отношение на инвазията на Русия в Украйна и ролята на патриарх Кирил в насилието”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: