Меню Затваряне

РПЦ в Нидерландия отказа да поменава патриарх Кирил

Руската православна църква в Нидерландия отказа да поменава патриарх Кирил на богослужение. Тя излезе с изявление на страницата си във фейсбук, в което се казва, че след нахлуването на въоръжените сили на Русия в Украйна и след изключителното насилие над населението и разрушенията, духовниците са подписали призив към патриарх Кирил да заяви позиция за войната. След неговият отговор, те са решили да спрат да го поменават на богослужение. Ето и текста на изявлението:

Изявление на духовенството на енорията “Свети Никола” в Амстердам

Ние, като духовници на енорията при храм “Свети Никола” в Амстердам изразяваме шока си от нахлуването в Украйна на въоръжените сили на Руската федерация.

Виждайки жестокото насилие, разрушения и страдание на населението на Украйна, нашата общност започна хуманитарна кампания в помощ на бежанците.

Като духовници ние подписахме призив към патриарх Кирил да наруши мълчанието си за конфликта и да се застъпи пред властите за мир.

Днес патриарх Кирил наруши мълчанието си за войната. В циркулярно писмо той е одобрил молитва за мир, която възлага единствената отговорност за войната на чужди сили: (“Иноплеменным же языком, брани хотящим и на Святую Русь ополчающимся – запрети и замыслы их ниспровергни”). В молитвата иска също да наставляваме властите към всяко добро (“власть предержащих ко всякому благу настави”).

Ние се дистанцираме от изявлението на патриарх Кирил. В светлината на гореизложеното вече няма да споменаваме името на патриарх Кирил в богослуженията.

По този начин се присъединяваме към православното духовенство на Украйна, което все повече престава да поменава патриарх Кирил”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: