Меню Затваряне

РПЦ в Нидерландия преминава под омофора на Вселенския патриарх

Днес в РПЦ в Амстердам, Нидерландия, се е състояло извънредно събрание на енорийския съвет. Преди няколко дни, на 5 март, духовенството излезе със съобщение, че се дистанцира от изявлението на руския патриарх Кирил, с което той оправдава войната на Русия в Украйна и ще спре да го споменава на св. Литургия (тук).

РПЦ в Амстердам, която е енория на Московската патриаршия е взела решение да затвори храма за неопределен период от време. Причината е натиск, заплахи и страх за сигурността на нейните енориаши и духовенството. Енориашите са уведомени за последователността на събитията с писмо (не открито). В него се казва, че след нахлуването на Русия в Украйна е била подписана петиция с молба патриарх Кирил да призове за прекратяване на войната.

След като патриархът е изразил пълната си подкрепа за нашествието на Русия в Украйна, на 4 март клирът е информирал архиепископ Елисей, че вече не е възможно да споменават патриарха по време на богослужението.

На 6 март, в Неделя на прошката, архиепископ Елисей е пристигнал без предупреждение в църквата малко преди началото на Литургията с дипломатическа кола. Всички са били изненадани от това посещение. Твърди се, че то е имало за цел името на патриарха да бъде споменато по време на богослужението. Духовенството е преценило, че е неуместно да се провежда открита дискусия за това пред църква, пълна с хора, които са се събрали в Неделята на прошката.

След богослужението архиепископът е съобщил на свещениците на енорията, че отношението им е много обезпокояващо не само за Патриаршията, но и за руското Министерство на външните работи(!)

В последващите дни натискът върху енорията се е засилил. Имало е и заплахи към енорията и духовенството. Появили са се и изрисувани знаци Z на стените пред храма. В тази ситуация свещениците са преценили, че сградата им не може да продължи да бъде безопасно място за вярващите, които идват там, за да се срещнат с Бога и че рискът от инциденти и опасни ситуации е твърде голям. Свързали са се с полицията и със съдебната власт. За съжаление духовенството се е видяло принудено да затвори храма до следващо решение.

По време на събранието свещенослужителите от енорията в един глас са заявили, че за тях е станало невъзможно да осъществяват своето служение в състава на Московската патриаршия и да се грижат безопасно за обстановката около енориашите. Във връзка с това те са се обърнали към архиепископ Елисей с молба за отпустно писмо, а също така и с молба до митрополита на Белгия, Нидерландия и Люксембург Атинагор (Вселенска патриаршия), за да ги приеме в своята епархия. Митрополит Атинагор е изразил готовност да разгледа молбата и да обсъди с архиеп. Елисей преминаването на духовенството и енорията под своя омофор. Енорийският съвет подкрепя тази стъпка на духовенството и препоръчва на енориашите да следват духовниците си.

РПЦ в Нидерландия съобщава, че досега се е ръководила в църковния живот от принципите на митрополит Антоний Сурожски, а при създалото се положение за тях е вече невъзможно да живеят по тези принципи.

Духовенството моли за усърдните ни молитви, тъй като създалата се ситуация е голямо изпитание за всички.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: