Меню Затваряне

РПЦ е в по-голямо разбирателство с мюсюлманите от Изтока, отколкото с християните от Запада

Алексей Плужников

Алексей Плужников

Естествено, отдавна е известна вашата религия – руслям или правослям. Тероризъм, деспотизъм, унижение на жените, омраза към свободата, любов към калашника, преклонение пред брадати луди фанатици – това е същността на вашата вяра. Гойда, шахиди, гойда!1На 30 септември по време на митинг-концерта „Изборът на народа. Заедно завинаги” руският актьор Иван Охлобистин изнесе реч в подкрепа на анексирането в Русия на ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област. Речта му вдигна много шум, главно заради думата „гойда“: „Има такова руско междуметие „гойда!“, което означава призив за незабавни действия. Как ни липсват тези бойни викове сега! Гойда, братя и сестри! Гойда! Страх за стария свят, лишен от истинска красота, истинска вяра, истинска мъдрост, управляван от луди, перверзници, сатанисти! Гойда! — извика Иван Охлобистин в микрофона“ (бел. ред.).

„Руската православна църква намира повече разбирателство с мюсюлманите в страните от Изтока, отколкото с християните от Запада“, каза митрополит Антоний, ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква.

„В продължение на десетилетия Руската православна църква поддържа диалог с религиите на Изтока, главно, разбира се, с исляма. И мога да заявя, че често се случва да намираме много повече разбирателство с мюсюлманите по множество ключови въпроси, отколкото например, с нашите единоверци – християните на Запад“, каза митрополитът в четвъртък в Казан на конференция на международния дискусионен клуб „Валдай“.

Той обясни това с факта, че вярата заема най-важното място в живота на много хора на Изтока. „Привързаността към общите ни, дадени от Бога ценности, личния и обществения морал и духовността определят нашата близост“, обясни митрополитът.

По думите му Московската патриаршия води редовен диалог с ирански мюсюлмански организации вече 25 години. „Тази комуникация допринесе за факта, че днес Русия и Иран имат силни приятелски връзки. Същото може да се каже и за отношенията на Русия с други страни от ислямския свят“, добави митрополит Антоний.

———-

Алексей Плужников е главен редактор на опозиционния сайт „Ахила“. Става свещеник през 2003 г. От 2004 г. е предстоятел на на малък храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в чест на апостолите Петър и Павел във Волгоград. През 2010 г. е назначен и за предстоятел на храма в чест на свещеномъченик митрополит Серафим (Чичагов) на територията на градската болница No 7. Известен църковен писател, автор на много публикации и мисионерски статии на страниците на интернет сайтове и книги, като например „Aввa online“, „Илюзии за духовен живот“, „Сенилна сянка“. Още докато е в университета, започва да пише критични статии. По-късно започва да критикува т. нар. „псевдоправославна литература“ и се изказва в полза на необходимостта от проверка на енориите за наличието на такива в църковните магазини. Редовно посещава градския рехабилитационен център „Алтернатива“, където провежда срещи с хора, страдащи от алкохолна и наркотична зависимост. През 2015 г. Алексей Плужников се оттегля от служението си на свещеник „поради лични причини“, и поради несъгласие с политиката на РПЦ.

  • 1
    На 30 септември по време на митинг-концерта „Изборът на народа. Заедно завинаги” руският актьор Иван Охлобистин изнесе реч в подкрепа на анексирането в Русия на ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област. Речта му вдигна много шум, главно заради думата „гойда“: „Има такова руско междуметие „гойда!“, което означава призив за незабавни действия. Как ни липсват тези бойни викове сега! Гойда, братя и сестри! Гойда! Страх за стария свят, лишен от истинска красота, истинска вяра, истинска мъдрост, управляван от луди, перверзници, сатанисти! Гойда! — извика Иван Охлобистин в микрофона“ (бел. ред.).
Posted in Шарени мисли

Вижте още: