Меню Затваряне

РПЦ е готова за миротворческа мисия в Нагорни Карабах

Риа Новости” съобщава, че Владимир Легойда, председател на Информационнния отдел на Московската патриаршия, отговарящ за връзките с обществеността заявява, че Руската православна църква е готова да улесни диалога между религиозните общности на Армения и Азербайджан и се надява на мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах. “Негово светейшество патриарх Кирил се моли за ранно и мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах. Патриархът счита за важната роля на духовните лидери на двете страни, които трябва да положат всички усилия за установяване на мир”, каза Легойда пред репортери.

“Руската православна църква винаги е допринасяла за поддържането на диалог между религиозните общности на Армения и Азербайджан и е готова да продължи да изпълнява тази мисия” – добави той.

Редица държави, включително и Руската федерация, Франция и Германия призоваха страните да проявят сдържаност в конфликта.

Според “Дойче веле” новият военен сблъсък между Армения и Азербайджан е най-тежкият от 2016 година насам и има убити и ранени и от двете страни. Армения обяви военно положение и мобилизира мъжкото население. Военното положение важи и за редица региони на Азербайджан. Премиерът на Армения Никол Пашинян предупреждава, че конфликтът може да обхване и други региони.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: