Меню Затваряне

Москва издаде текста на писмото на митр. Даниил на четири езика

Московската патриаршия съобщава за издаването на текста на писмото “За единството на Църквата”, което Видинският митрополит Даниил изпрати до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод на БПЦ-БП на български език, а също и неговите преводи на руски, английски и гръцки, които са изпратени до предстоятелите и архиереите на други поместни православни църкви: Александрийска, Йерусалимска, Румънска, Кипърска, Гръцка и Албанска.

Повод за написването на писмото през март 2019 г. беше дискусията, възникнала в Българската православна църква във връзка с томоса, който Константинополската патриаршия даде на Православната църква на Украйна (ПЦУ). По своя жанр то представлява кратко историческо-канонично изследване, в което “изчерпателно е анализирана дейността на Фанар въз основа на документи за прехвърлянето на Киевската митрополия към Московската патриаршия през 1686 г., на каноническите правила и томоса на Константинополската патриаршия”, пише Патриаршия.ру.

В предговора към книгата митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, подчертава, че “в своята работа митрополит Даниил показва, че действията на Константинополската патриаршия в Украйна са нарушение на двехилядолетна канонична традиция и са причинени, между другото, и от догматични изкривявания, свързани с отричането на принципа на съборността в Православната църква и провъзгласяването на нейния глава – вместо Иисус Христос – на Константинополския патриарх”.

Книгата, подготвена  за издаване от издателство „Познание“ в сътрудничество с Фондация за подкрепа на християнската култура и наследство, е третата от поредицата от десет книги, посветени на международните и междуправославните отношения. Сред авторите на други публикации са епископ Антоний Моравически  (Сръбска православна църква ), протопрезвитер Анастасий Гоцопулос (Гръцка православна църква) и др.

Припомняме, че през 2019 г. Св. Синод на БПЦ се разграничи от писмото на Видинския митрополит Даниил в съобщение на официалния патриаршески сайт. Лаконичният текст гласеше:

“Относно възникнали въпроси, свързани с изпратените от Видинския митрополит Даниил писма до митрополитите на редица поместни православни църкви, Св. Синод заявява следното:

Становището, изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение.

В края на май и началото на юни 2019 г., Видинска митрополия съобщи, че Видинският митрополит е бил на посещение в Русия, за да почерпи опит, свързан с преподаването на вероучение в две руски епархии. В рамките на посещението си той е имал среща и с Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия. На срещата се предполага, че са били обсъждани и въпроси по църковния казус в Украйна, съобщава Православие.бг в своя публикация по темата.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: