Меню Затваряне

РПЦ: „Папа Франциск избра грешен тон, за да предаде разговора си с патриарх Кирил“

ТАСС съобщава, че според Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦВ), в интервю за италианското издание Corriere della Sera папа Франциск неправилно е предал разговора си с руския патриарх Кирил от онлайн среща на 16 март.

„Жалко е, че месец и половина след разговора с патриарх Кирил, папа Франциск избра грешен тон, за да предаде съдържанието на този разговор. Подобни изявления едва ли ще допринесат за установяването на конструктивен диалог между Римокатолическата и Руската православна църква, което е особено необходимо в момента“, се казва в изявлението на ОВЦВ.

В него се отбелязва, че патриархът в разговор с понтифика се е спрял на някои факти, за които западните медии не са говорили. По-специално предстоятелят на Руската църква казва, че конфликтът е започнал през 2014 г. със събитията на Майдана в Киев, които са довели до смяна на украинската власт, а патриарх Кирил обръща специално внимание на трагичните събития от 2 май 2014 г. в Дома на профсъюзите в Одеса.

„По-нататък патриарх Кирил напомни, че в края на съветската епоха Русия получи уверение, че НАТО няма да се премести нито сантиметър на изток. Това обещание обаче беше нарушено, дори в бившите съветски Балтийски републики. В резултат на това се разви най-опасната ситуация: границите на НАТО са на 130 км от Санкт Петербург, времето за полет на ракетите е само няколко минути“, цитира ОВЦВ и допълва: „Ако Украйна беше приета в НАТО, тогава времето за полет до Москва също щеше да бъде няколко минути. Русия не можеше и не може да позволи това да се случи“.

В края на този разговор патриарх Кирил подчертава, че паството му е и от двете страни на конфронтацията и настоящата ситуация е свързана с голяма болка за него. Той призовава, „пренебрегвайки геополитическия компонент“, да се повдигне въпроса как църквите и духовните лидери могат да повлияят на състоянието на нещата и да помогнат за успокояване на воюващите, за да се постигне мир и справедливост, се казва в съобщението на ОВЦВ.

Ръководителят на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда каза, че изявленията на папа Франциск в интервюто за Corriere della Sera относно разговора му с патриарх Кирил се основават на тълкувания, които предизвикват съжаление и неразбиране. 

„Жалко е, че неотдавнашната интерпретация на разговора между папа Франциск и Московския патриарх Кирил, който се проведе на 16 март 2022 г., неочаквано представя този разговор в нова светлина, която не отговаря съвсем на съдържанието и естеството ѝ. Очевидно е, че разговорът на 16 март донесе мироопазваща нотка към обсъждането на ситуацията в Украйна, което беше отразено и в официалните новини, разпространени от двете страни след разговора. Споменатото интервю обаче се основава на интерпретации които причиняват съжаление и неразбиране“, написа Легойда в своя канал в Telegram .

Папа Франциск във вторник в интервю за Corriere della Sera, по-специално, каза, че патриарх Кирил, в първите 20 минути от комуникацията им в Zoom, „прочете“ „с хартия в ръка“ всички оправдания [за започване] на война в Украйна. Понтификът каза, духовните водачи „не са държавни служители“ и „не могат да използват езика на войната“, като нарече патриарх Кирил … „олтарник на Путин“.

Папата призна, че „няма достатъчно воля за мир“ и е доста песимистично настроен за бързото уреждане на украинския конфликт.

Общуването на духовните водачи се проведе на 16 март чрез видеовръзка. Тогава от пресслужбата на Светия престол съобщиха, че папа Франциск призовава патриарх Кирил „да обединим усилията си в името на мира“. След срещата ОВЦВ заяви, че страните са обсъдили ситуацията в Украйна, като са обърнали специално внимание на „хуманитарните аспекти на настоящата криза и действията на Руската православна църква и Римокатолическата църква за преодоляване на последствията от нея“. „Папата и патриарх Кирил също изразиха надежда за „скорошно постигане на справедлив мир“, отбелязва ОВЦВ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: