Меню Затваряне

РПЦ иска закон да забрани на лекарите да предлагат аборт

Руският патриарх Кирил одобри окончателния документ на X-тия общоцърковен конгрес за социалното служение, който включва пакет от инициативи за подобряване на демографския ръст на населението на Руската федерация.

Участниците в конгреса считат за необходимо да се забрани с федерален закон лекарите и медицинските работници по собствена инициатива да предлагат аборт на бременни жени.

Има също така предложения постепенно да се оттеглят абортите по искане на жени от системата на задължителното медицинско осигуряване – първо, по примера на Германия, за жени с доход над жизнения минимум, след това за всички жени, които са заявили аборт по тяхно желание.

Руската православна църква също предложи в допълнение към вече съществуващите мерки за подкрепа, да се приеме от федералния бюджет еднократна финансова помощ за жени, които са достигнали 12-та седмица на бременността. Предлага се също така да се осигурява месечна помощ на бременните жени от 12-та седмица на бременността до момента, в който те придобият право на помощ за майчинство.

Поради успешния опит в някои региони, РПЦ предлага да се въведе на също с федерален закон „кутия за новородени“ – пакет от основни предмети от първа необходимост за грижа за новородените. Предлага се също така да се увеличи финансовата помощ при издаване на акт за раждане на детето и да се предостави правна, психологическа, медицинска и социална помощ на жени, които се намират в трудна житейска ситуация по време на бременност.

Участниците в общоцърковния конгрес призоваха да се изиска по законен начин задължително ултразвуково изобразяване и прослушване на сърдечния ритъм на плода за жени, които са заявили желание за аборт.

Източник: Интерфакс

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: