Меню Затваряне

РПЦ спира евхаристийно общение с Кипърския архиепископ Хризостом

Руската църква няма да споменава името на Кипърския архиепископ Хризостом II заради това, че е споменал митрополит Епифаний на богослужение и така е признал автокефалията на Православната църква в Украйна (ПЦУ). Това е едно от решенията на Архиерейския събор на РПЦ, проведен днес, на 20 ноември 2020 година.

Св. Синод на РПЦ заяви, че след този акт на архиепископ Хризостом, вече е невъзможно да се отбелязва името му в диптисите и молитвите, както и да се съслужи с онези йерарси на Кипърската църква, които ще влязат в църковно общение с представителите на ПЦУ. Решението на Архиерейския синод е следното (цитираме точния текст без редакция):

1. Изразява дълбоко съжаление във връзка с извършеното от Кипърския архиепископ Хризостом II антиканонично споменаване в диптисите на православните предстоятели на една от украинските разколнически групи, което свидетелства за встъпването му в общение с разколници.

2. Подчертава, че това решение е взето еднолично от архиепископ Хризостом, без съгласуване с членовете на Св. Синод на Кипърската православна църкви и следователно няма съборен характер.

3. Взема предвид, че на състоялото се заседание на 18 февруари 2020 г., председателствано от архиепископ Хризостом, Св. Синод на Кипърската православна църква е изразил основателни „съмнения относно възможността за узаконяване със задна дата на ръкоположенията, извършвани от низвергнатите от сан, отлъчени и анатемосани епископи”, имайки предвид „епископата“ на новосъздадената разколническа структура в Украйна.

4. Отбелязва, че настоящото решение на архиепископ Хризостом противоречи на нееднократните му официални изявления по украинския въпрос, в частност на писмото, адресирано до предстоятеля на Руската православна църква от 26 юли 2018 г., в което Кипърският архиепископ уверява, че „Кипърската църква никога няма да се отклони от позицията си, което многократно сме Ви заявявали, тоест, че с всички сили ще подкрепи позицията на Руската православна църква по въпроса за т. нар. автокефалия на Украйна“ и отбелязва, че „тя смята тази позиция за справедлива и правдива във всичко“.

5. Констатира невъзможността за споменаване на името на Кипърския архиепископ Хризостом II в диптисите, в молитвите и евхаристийното общение с него, както и съслужението с онези йерарси на Кипърската църква, които ще влязат в църковно общение с представители на украинския разкол”.

Източник: Сайт на РПЦ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: