Меню Затваряне

РПЦ ще разгледа въпроса за отказ от освещаването на оръжия

Освещаване на зенитен комплекс С-400 в Крим

Епископският събор на Руската православна църква, който се очаква да се проведе в средата на ноември, ще разгледа въпроса за отказ от освещаването на оръжия.

Събранието на Междусъборното присъствие, който се проведе в Москва тези дни, одобри документа „За благословението на православните християни за изпълнение на военни задължения“, който преди това беше широко обсъждан и е било предложено да се благославят не оръжията като такива, а военнослужещите, каза заместник-председателят на Синодалния отдел за връзките на Църквата с обществото и медиите Вахтанг Кипшидзе.

Освещаване на ракети “Топол М”

“Благославянето на оръжията се извършва от Църквата в контекста на благославянето на воинските трудове, извършвани от военнослужещите. Подчертава се, че Църквата благославя военните трудове на всички войници, независимо от вида на войските, в които те служат” – каза Кипшидзе днес пред Интерфакс.

Междусъборното присъствие е консултативен орган на Московската патриаршия, който участва в подготовката на решения на Руската православна църква по най-важните въпроси от вътрешния живот и външната дейност на църквата.

Източник: Интерфакс

Повече по темата виж материала на журналиста Иван Бутовски в 168 часа.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: