Меню Затваряне

РПЦ ще разгледа през ноември резултатите от изследванията на царските останки

Резултатите от изследванията на останките на руското царско семейство ще бъдат разгледани през ноември т.г., от участниците на Архиерейския събор на Руската православна църква.

По време на срещата членовете на Синода са се запознали с доклада на Псковския митрополит Тихон (Шевкунов) относно генетичните изследвания на „останките от Екатеринбург“, както и с информацията, предоставена от Следствения комитет на Русия относно различни изследвания (молекулярно-генетични, физико-химични, трасеологични, балистични, почерк, авторство, исторически архив, почвознание, съдебно-медицински: антропологични и криминалистически), назначен като част от разследването по наказателно дело за убийството на членовете на царското семейство.

Архиереите са изразили благодарност към всички, които работят за установяване на истината при идентифицирането на „останките от Екатеринбург“ и са решили да публикуват информация за експертизата след нейното приключване, като представят резултатите, за да бъдат разгледани от архиереите на следващия събор.

В нощта на 17 юли 1918 г. в Екатеринбург, със заповед на изпълнителния комитет на Уралския областен съвет на работниците, селяните и войнишките депутати, ръководен от болшевиките, е бил екзекутиран с разстрел руският император Николай II и семейството му. През юли 1991 г. на стария Коптяковски път близо до Екатеринбург е открит гроб, в който са намерени останките на девет души. Според разследването те са принадлежали на членове на царското семейство – Николай II, съпругата му, дъщерите им – Олга, Татяна, Анастасия, както и на техния лекар и прислугата. След откриването на гроба близо до Екатеринбург и проведените експертизи, останките на членовете на царското семейство са погребани през 1998 г. в гробницата на Петропавловския събор в Санкт Петербург.

На 29 юли 2007 г. по време на археологически разкопки южно от мястото на първото погребение са били открити останките на още двама души. Многобройни експертизи потвърждават, че те принадлежат на децата на Николай II – царският наследник Алексей и сестра му Мария.

През лятото на 2018 г. официалният представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко е заявила, че многократното цялостно проучване потвърждава автентичността на тленните останки на император Николай II и семейството му.

Източник: Интерфакс

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: