Меню Затваряне

Румен Радев и Александър Вучич посетиха днес Погановския и Суковския манастир

Архим. Никанор (Мишков)

Президентът на Република България г-н Румен Радев и президентът на Република Сърбия г-н Александър Вучич днес бяха на посещение в Погановския и Суковския манастир.

Празничната възкресна служба в 4 неделя след Пасха беше предстоявана от йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Константин Стойчев, председател на храма “Св. Петка” в гр. Брезник и йеромонах Исидор от братството на Погановския манастир.

На службата присъстваха множество богомолци от близко разположените до манастира населени места, както и поклонници и гости от Белград, Ниш, Пирот и от България. По време на причастяването на свещениците бе прочетена проповед за Неделята на разслабения от св. Николай Жички. По-късно същия ден Погановският манастир бе посетен от президентите на България и Сърбия – г-н Румен Радев и г-н Александър Вучич.

В светата обител те бяха посрещнати от Нишкия епископ Арсений и от братствата на Погановския и Суковския манастири, към които се присъединиха и българските духовници. Двамата президенти бяха посрещнати със сладкогласно изпълнение на пасхалния задостойник “Ангел вопияше” на източен напев, изпълнен от суковските братя и иконом Константин Стойчев. След това Негово Преосвещенство еп. Арсений запозна държавните глави на двете съседни и братски страни с историята на Погановския манастир и значението, което и днес той има като поклонническо средище за вярващите от двете страни на границата, като подчерта присъствието и в този ден на духовници от България.

Владиката благопожела на двамата президенти здраве и успешни държавнически трудове. Изпято бе многолетствие, след което в непринуден разговор президентът Вучич сподели отдадеността на вярата на своето семейство и се похвали, че от 2018г. досега сръбската държава е подпомогнала СПЦ с над 120 млн. евро – повече, отколкото църквата е получила за целия период от края на Втората световна война.

Президентът Радев изрази своето възхищение от думите на сръбския си колега и му пожела да има възможност и занапред да полага грижи за сръбското православие. Българските духовници поставиха пред държавния глава на България въпроса за отварянето на ГКПП край трънското село Петачинци. Споразумение за това е подписано още през 2005г. от премиерите на двете държави, но до момента от българска страна не са предприети никакви действия за неговото приложение. Президентът Радев обеща да се запознае с въпроса и да съдейства за откриването на този граничен пункт, като подчерта, че това е желание на хората и от двете страни на границата.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: