Меню Затваряне

Румен Радев към Костадинов: „Нека предпазим православието от политическата демагогия“

Днес продължават консултациите на президента Румен Радев с политическите формации от 50-ото Народно събрание с представители на парламентарните групи на „Възраждане“ и на „БСП за България“.

По време на разговорите председателят на парламентарната група на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов зададе въпрос на президента дали ще свика Консултативен съвет по национална сигурност за Българската православна църква, която в момента избира патриарх и, която според него, е в опасност:

„И на финала искам да кажа още нещо, което вече касае пряко и Вас, г-н президент, защото освен, че сега се избира евевнтуален бъдещ кабинет на България, предстои избор и на Български патриарх, което никак не е маловажно. Ние отправихме към Вас искане да се свика Консултативен съвет по национална сигурност. Разбира се, Вие сте човекът, който решава дали да се свика или да не се свика такъв консултативен съвет, но Вие дори не ни отговорихте. Очакваме да чуем от Вас отговор на въпроса, смятате ли, че примерно Българската православна църква е маловажна институция или е важна, заради която трябва да се свика такъв консултативен съвет, защото очевиден е опита да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България. Не сме сигурни дали може да се случи нещо подобно. Дай Боже да не стане, молим се за това, защото в крайна сметка това можем да направим – нали Църквата е отделена от държавата, не можем да ѝ се месим пряко. Но трябва да имаме становище. За съжаление в моментна само „Възраждане“ изрази и продължава да изразява такова становище. Не чухме Ваш отговор“.

Президентът Румен Радев отговори по следния начин на този въпрос:

„Високо оценявам Вашата загриженост и повярвайте ми, аз не по-малко съм загрижен и следя отблизо процесите, които се развиват в Българската православна църква. По отношение на Вашето писмо, където твърдите, че има изключително груба намеса – външна намеса според Вас – в работата на БПЦ. Аз направих официално запитване там, където трябва, и получих отговор, че няма такава заплаха от такъв мащаб. И между другото, според мен, нека оставим Църквата да бъде независима така, както е по конституция и по Закона за вероизповеданията. И по принцип, политиците, които не могат да се справят със светските теми (не визирам пряко Вас, говоря по принцип), нека поне не се бъркат и не правят опит да се справят с духовните. Представете си един консултативен съвет за национална сигурност с цялата политическа фрагментация и противоречивост, да подхване и Българската православна църква. Тя осттоява своята независимост десетилетия наред и може да разчита и на българската държава. Според мен, нека предпазим православието от политическата демагогия. Но повярвайте ми, ако има наистина такава тежка, критично важна външна заплаха, можем да направим това, което Вие искате, но към момента такава няма“.

Posted in Новини, Новини от страната, Църква и политика

Вижте още: